Uneori, ca mame, suntem in fata unei dileme: sa stam acasa cu copilul dar sa suferim financiar sau sa ne intoarcem la serviciu dar sa fim ingrijorate pentru copil? In orice situatie am fi important este timpul de calitate petrecut cu copilul.

Statul acasa cu copilul = implicit “timp de calitate” petrecut cu copilul?

Nu intotdeauna a sta acasa inseamna timp de calitate petrecut cu copilul. Sunt mame care au ales sa stea in concediu de ingrijire copil dar nu sunt impacate cu alegerea lor, tanjesc dupa serviciu, colegi, isi invidiaza prietenele care au reluat munca, se simt inactive intelectual si inutile.
Sau mame care sunt coplesite de grijile casei, spalat, gatit, “tinut casa-luna” si care nu stiu cum sa faca slalom printre indatoririle gospodaresti astfel incat se simt mereu obosite, frustrate ca nu reusesc sa faca tot ce si-au propus, critice fata de bebelus, copil ca e “prea agitat, rasfatat, nu doarme destul, nu le lasa sa faca treaba in casa”.

Aceste situatii nu fac bine nici mamei nici copilului, desigur.

Cum poti sa iti imbunatatesti timpul petrecut cu copilul ca mama care sta acasa?

Timp pentru tine
. Dupa ce vei face ceva si pentru tine vei fi mai disponibila si pentru copil, nu trebuie sa te simti egoista.

Cauta ajutor pentru treburile casei. Daca stai acasa cu copilul nu inseamna ca trebuie sa te ocupi de tot ce tine se gospodarie si sa te spetesti sa fie totul pus la punct.

Ai ales sa stai acasa pentru a te ocupa de copil, deci concentreaza-te pe asta. Copilul are nevoie de o mama disponibila si sufleteste, nu doar fizic, si are capacitatea de a simti daca intr-adevar esti alaturi de el sau cu gandul la rufele care trebuie intinse.

Cunoaste alte mame. Daca simti ca te plictisesti sau nu stii cum ce sa iti mai umpli ziua, socializeaza! Cauta un grup de mamici cu copii de aceeasi varsta si faceti diverse activitati, intalniri, plimbari in parc va fi timp de calitate si pentru voi, mamele, si pentru copii.

Cum poti sa petreci timp de calitate cu copilul ca “mama in campul muncii”?

In primul rand incearca sa renunti la sentimentele de vina, mustrari de constiinta: daca te-ai intors la serviciu nu inseamna ca relatia cu copilul e compromisa!

Citeste si:
Ce i-a făcut Alex Dobrescu mamei Cristinei Cioran: Vreau să-i cer...
Ce i-a făcut Alex Dobrescu...

Asigura-te ca lasi copilul intr-un loc de incredere cum ar fi o cresa buna sau cu cineva pe care te poti baza, altfel iti vei petrece timpul framanandu-te daca totul e in regula sau daca e posibil sa se intample ceva cu copilul, astfel incat nu vei mai fi eficienta la lucru si te vei intreba de ce te-ai mai intors.

Cand te intorci acasa lasa toate grijile de la serviciu acasa si dedica-ti timpul in totalitate copilului, faceti impreuna lucruri amuzante, jucati-va, tine-l in brate pentru a compensa lipsa de-a lungul zilei, ofera-i prezenta ta efectiva.

Citeste mai multe despre familie si copii in Clubul bebelusilor.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.