Calin Popescu Tariceanu a declarat ca Senatul va da hotararea in cazul votului privind arestarea preventiva a lui Dan Sova doar dupa publicarea in Monitorul Oficial a motivarii deciziei Curtii Constitutionale.

”Pana nu apare motivarea scrisa a Curtii Consttutionale, publicata in Monitorul Oficial, nu putem spune ca suntem in faza de comunicare oficiala, interinstitutionala, in asa fel incat sa ne permitem o anumita pozitie si reactie”, a spus Tariceanu, intrebat cand va redacta Senatul decizia in cazul votului privind arestarea preventiva a lui Dan Sova, in urma deciziei Curtii Constitutionale.

El a precizat ca se asteapta motivarea Curtii, si abia dupa acest pas, se va vedea care sunt argumentele Curtii, pentru a putea decide in consecinta. Calin Popescu Tariceanu nu a dorit sa spuna daca va fi o hotarare de respingere a arestarii preventive, in cazul Sova. ”Nu ma puneti sa anticipez, pentru ca nu stiu care este continutul motivarii Curtii Constitutionale”, a adaugat el, scrie MEDIAFAX.

”Presedintele Senatului nu e seful Senatului, in sensul in care el da ordine si Senatul executa. Presedintele Senatului are un singur vot, ca si ceilalti membri, si nu face decat sa formalizeze deciziile pe care Senatul le ia cu majoritatea voturilor”, a mai spus Tariceanu.

Curtea Constitutionala (CC) a decis, pe 8 aprilie, referitor la sesizarea presedintelui CSM, in urma votului in cazul Sova, ca exista un conflict juridic de natura constitutionala intre PICCJ si Senat, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta hotararea care atesta rezultatatul votului.

"In urma deliberarilor, cu majoritate de voturi, Curtea a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Ministerul Public - Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie (PICCJ) si Senatul Romaniei, declansat de refuzul acestuia din urma de a redacta si publica hotararea care atesta rezultatul votului dat in Plenul Senatului", se arata in decizia CC.

Curtea Constitutionala precizeaza in decizie ca Senatul are obligatia de a redacta hotararea adoptata in sedinta plenului din 25 martie 2015, prin care atesta rezultatul votului cu privire la cererea de incuviintare a arestarii senatorului Dan Sova, de a comunica hotararea autoritatilor publice competente si de a o pubica in Monitorul Oficial al Romaniei. Presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu a transmis, ulterior, ca Senatul se va conforma deciziei CC privind cazul Sova, adaugand ca” in cei 25 de ani de la Revolutie, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotarari negative” si ca decizia CC schimba cutuma parlamentara.

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

”Nu incape nicio indoiala ca Senatul se va conforma deciziei Curtii Constitutionale. Trebuie totusi mentionat faptul ca in cei 25 de ani scursi de la Revolutia din 1989, Parlamentul nu a publicat vreodata in Monitorul Oficial hotararile negative. Ele nu se redactau. Decizia de azi a Curtii Constitutionale schimba complet cutuma parlamentara”, a precizat Calin Popescu Tariceanu, intr-un comunicat de presa, despre decizia Curtii Constitutionale, privind obligarea Senatului de a redacta hotararea adoptata in sedinta Plenului din 25 martie 2014 si de a o publica in Monitorul Oficial.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.