Social 3 Aprilie 2015 12:23
Circulatia masinilor de peste 7,5 tone este restrictionata, vineri, pe DN13 A Miercurea Ciuc-Odorheiu Secuiesc (Harghita), DN18 Baia Sprie-Mara (Maramures), si DN18 Borsa-Iacobeni (Suceava), din cauza ninsorii, in timp ce in Pasul Tihuta (Bistrita-Nasaud) patru autotrenuri au ramas blocate in zapada

Directorul de cancelarie al Prefecturii Harghita, Adrian Panescu, a declarat ca, incepand cu ora 8.00, pe DN13 A Miercurea Ciuc - Odorheiu Secuiesc au fost instituite restrictii pentru autovehiculele cu greutate mai mare de 7,5 tone, la solicitarea Sectiei Drumuri Nationale (SDN) Harghita, in urma ninsorilor abundente din cursul noptii de joi spre vineri si a vantului puternic ce sulfa cu 60 de kilometri pe ora, spulberand zapada.

Potrivit acestuia, in Harghita, unde joi dmineata stratul de zapada proaspat depus ajunsese la o jumatate de metru, a continuat sa ninga intermitent, iar in cursul noptii de joi spre vineri ninsorile s-au intensificat. ”S-a actionat toata noaptea pe drumurile nationale, 11 utilaje de deszapezire cu lama lucreaza continuu incepand de la ora 2.00. In prezent, traficul greu este restrictionat pe DN 13 A, unde ninge viscolit in trecatoarea Harghita. Toate drumurile din judetul Harghita sunt albe, circulatia se desfasoara in conditii de iarna, pe carosabil acoperit cu pana la trei centimetri de zapada tratata cu antiderapant”, a spus Adrian Panescu.

Traficul pentru autovehiculele cu greutate mai mare de 7,5 tone a fost restrictionat, timp de mai mult de o ora, si pe DN15 Toplita - Borsec, din cauza zapezii. Cel mai mai consistent strat de zapada in Harghita, de 75 de centimetri, a fost masurat, vineri dimineata, de meteorologii de la statia Bucin, unde s-a inregistrat si cea mai scazuta temperatura din judet, de minus 7 grade Celsius.

De asemenea, Centrul Infotrafic din Politia Romana a anuntat ca in judetul Maramures, pe DN18 Baia Sprie-Mara (Pasul Gutai), traficul este restrictionat tot pentru autovehiculele cu masa totala maxima autorizata mai mare de 7,5 tone, din cauza conditiilor meteorologice nefavorabile. Totodata, pe DN18 Borsa (Maramures) - Iacobeni (Suceava), traficul rutier se desfasoara ingreunat din aceeasi cauza. Si pe DN 17, in Pasul Tihuta, judetul Bistrita-Nasaud, au fost probleme din cauza zapezii.

Citeste si:
Vortex polar în Europa. O zonă în care nu a mai nins de 100 de ani,...
Vortex polar în Europa. O...

Seful Sectiei Bistrita a Directiei Regionale de Drumuri si Poduri Cluj, Alexandru Slavita, a declarat, vineri, corespondentului MEDIAFAX ca toata noaptea a nins in zona Pasului Tihuta si a suflat vantul cu putere, iar patru masini de mare tonaj au ramas blocate. ”Noi am actionat cu sapte utilaje, am imprattiat peste 80 de tone de antiderapant, dar din cauza vantului, care a spulberat din nou zapada pe sosea, patru TIR-uri nu au putut traversa vineri dimineata Pasul Tihuta. Au tras pe dreapta temporar, pana am mai curatat din nou drumul”, a spus Slavita.

Potrivit acestuia, multi soferi s-au grabit sa renunte la cauciucurile de iarna, iar acestia au dificultati in a traversa muntele. ”S-a mai depus un strat de zece centimetri de zapada. Se circula in conditii de iarna”, a spus Alexandru Slavita. Pasul Tihuta face legatura intre Transilvania si Moldova la o altitudine de 1.201 metri. Potrivit informarii transmise miercuri de de Administratia Nationala de Meteorologie, pana vineri, la ora 18.00, vor fi precipitatii mixte in aproape toata tara, vantul va atinge la rafala viteze de 55-60 de kilometri pe ora, iar la munte va ninge si se va depune strat nou de zapada.

Citeste si:
Intedicție de a mai vizita Lacul Sfânta Ana și Tinovul Mohoș pentru...
Intedicție de a mai vizita...

La munte predomina ninsorile, in Carpatii Orientali si in Carpatii Occidentali, izolat, cantitatile de precipitatii pot depasi 20 de litri pe metru patrat si se depune strat nou de zapada, iar in anumite intervale ninsoarea este viscolita. In Maramures, Transilvania, Crisana, local in Moldova si in zonele deluroase din restul tarii, trecator, precipitatiile, in general slabe cantitativ, vor fi si sub forma de lapovita si ninsoare., conform informarii ANM.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.