Social 27 Martie 2015 16:58
Un focar de gripa aviara a fost depistat la o specie de pelicani din Delta Dunarii, Autoritatea Nationala Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA) dispunand masuri de intensificare a supravegherii pasarilor salbatice din zona.

Directia Sanitara Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Tulcea a fost anuntata, miercuri, de Institutul National pentru Cercetare si Dezvoltare "Delta Dunarii", despre prezenta unor pelicani morti, pe insula Ceaplace, aflata in lacul Sinoe, informeaza ANSVSA.

Inspectorii DSVSA Tulcea s-au deplasat imediat in zona respectiva si au recoltat, pentru examene de laborator, sase cadavre de pelicani creti. In colonia de pelicani nu au fost observate pasari bolnave, insa s-a constatat existenta unui numar de 64 de cadavre de pelicani creti. Desi in zona mai existau si alte specii de pasari, nu s-au mai identificat si alte cadavre de pasari.

Pelicanii creti sunt o specie de pasari salbatice migratoare, care in aceasta perioada a anului zboara dinspre continentul african in Delta Dunarii, pentru a cuibarii, scrie MEDIAFAX.

Cele sase cadavre prelevate au fost examinate, joi, in cadrul laboratorului DSVSA Tulcea. In urma investigatiilor de laborator, toate probele au prezentat rezultat pozitiv pentru virusul gripei aviare.

Conform procedurilor, probele au fost transmise pentru confirmare si serotipizare la Institutul National de Diagnostic pentru Sanatate Animala, care este laboratorul national de referinta pentru gripa aviara.

Boala a fost depistata intr-o zona izolata, mlastinoasa, aflata la limita dintre judetele Tulcea si Constanta.

Ca urmare, ANSVSA a dispus in teritoriu aplicarea masurilor privind controlul gripei aviare de intensificare a supravegherii pasarilor salbatice din zona Deltei Dunarii, stabilirea zonei de protectie (3 km) si a zonei de supraveghere (10 km) din jurul focarului, zone care, in acest caz, nu includ vreo locuinta.

Citeste si:
Controale ANSVSA înainte de Paște. Inspectorii ies masiv pe teren...
Controale ANSVSA înainte de...

De asemenea, va fi intensificata si colaborarea cu autoritatile locale, cu Institutul National pentru Cercetare si Dezvoltare "Delta Dunarii", Administratia Rezervatiei Biosfera "Delta Dunarii", Asociatia Ornitologica Romana, dar si cu Asociatia Vanatorilor si Pescarilor din Romania.

Evolutia situatiei este permanent monitorizata de serviciile veterinare, pentru a impiedica raspandirea bolii catre efectivele de pasari domestice.

Boala este prezenta si in Bulgaria, serviciile veterinare din tara vecina notificand confirmarea bolii, pentru prima oara in acest an, tot la exemplare de pelicani creti dintr-o rezervatie naturala, in data de 28 ianuarie.

ANSVSA face un nou apel catre populatie de a informa, in cel mai scurt timp, medicul veterinar, despre orice caz de imbolnavire sau deces inregistrat la animalele din gospodarie.

Citeste si:
China a depistat primul caz de gripă aviară H3N8 la om
China a depistat primul caz...

ANSVSA a implementat, incepand cu anul 2005, un Program de monitorizare al gripei aviare. In cadrul acestui program, ANSVSA realizeaza o inspectie permanenta, prin examen de laborator pe probe de sange, tampoane traheale si tampoane cloacale la pasarile de exploatatiile aflate in localitatile din judete cu risc crescut de contaminare trans-frontaliera si a pasarilor din import, aflate in perioada de carantina. Acest program prevede, ca obiectiv special, supravegherea pasarilor migratoare din Delta Dunarii si efectuarea in cadrul IDSA - Laboratorul National de Referinta pentru gripa aviara - a izolarilor virusului influentei aviare, pe probe de tampoane cloacale si organe, prelevate de la pasarile salbatice moarte sau vanate.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.