Social 16 Martie 2015 18:48
O multime de cercetari stiintifice, psihanalitice si psihologice au dovedit ca atat ce ni se intampla bun cat si eventualele traume suferite in primele luni de viata se va reflecta in viata noastra de adult influentandu-ne in mod benefic sau negativ.

Ideea centrala a conceptului continuum este aceea ca un nou-nascut crescut in conformitate cu natura, ale carui nevoi de baza sunt satisfacute prompt, care simte ca este ocrotit si iubit va deveni un adult echilibrat, dezvoltat armonios din toate punctele de vedere.
Jean Liedloff considera ca faptul ca in zilele noastre predomina intelectul, se promoveaza suprematia rationalizarii excesive care dauneaza bunei dezvoltari ale fiintei umane si se uita necesitatea ascultarii instinctelor si indemnurilor provenite din subconstient . In schimb, daca am raspunde instinctual, prompt, la nevoile ancestrale ale bebelusului, neajunsurile ar disparea.

Sa vedem care sunt principalele cerinte provenite din natura nou-nascutului pe care noi ar trebui sa le indeplinim pentru a-i asigura o viata adulta armonioasa:

Nevoia de a fi in strans contact fizic cu mama, inca de la nastere. Din pacate, in societatea de azi, nou-nascutul este separat de mama imediat de la nastere si asupra lui se aplica proceduri pe care el le percepe brutale, traumatizante. Dupa ce a fost 9 luni in stransa legatura cu cea care-i da viata, la nastere, cand ar trebui sa o cunoasca si sa ia contact cu pielea sa cu caldura fapturii sale, el este indepartat, dus in alt salon, spalat, imbracat, lasat singur si stingher intr-un patut si de multe ori hranit pentru prima data cu biberonul in loc sa fie pus imediat la sanul mamei.

Nevoia de a dormi cu mama sau cu ambii parinti in acelasi pat/spatiu. In contrast cu aceasta nevoie profunda a nou-nascutului este dorinta parintilor de a-l “face independent” inca din primele zile de viata, lasandu-l sa doarma singur intr-o camera separata, de multe ori fiind lasat sa planga “pana se obisnuieste”, contrar naturii oricarui “pui” care simte nevoie de stransa apropiere si contact direct cat mai indelungat cu cei care i-au dat viata.

Nevoia de a fi alaptat la cerere.
Nevoia de a fi tinut in brate si purtat.
Nevoia de a i se raspunde prompt la semnale.

Ce se intampla cand nevoile primare ale bebelusului sunt ignorate?

Ignorarea acestor nevoi primare ale copilului il vor face sa se simta neincrezator in sine, nedorit, ii va lasa impresia ca nevoile sale sunt neimportante sau chiar rusinoase. In schimb daca necesitatile nou-nascutului sunt indeplinite conform conceptului continuu inca de la nastere, ei vor creste avand stima de sine, increzatori in propriile puteri si in lume si chiar mai independenti decat cei care au fost lasati “sa se descurce singuri cu propriile frustrari” inca de mici.

Citeste si:
Partenerul Anei Baniciu a dezvăluit sexul bebelușului. Cântăreața...
Partenerul Anei Baniciu a...

Citeste mai multe in CLUBUL BEBELUSILOR.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.