Mai multi parinti si profesori sunt impotriva lectiilor digitale si a utilizarii tabletelor in scoli, sustinand ca acestea afecteaza negativ dezvoltarea copiilor si propunand in schimb manuale alternative cu jocuri interactive si ilustratii facute chiar de copii.

Asociatia Parintilor pentru o Educatie Sanatoasa, Asociatia Dascalilor Romani, si Asociatia Parintilor si Profesorilor "Grigorie Palama" au organizat, marti, conferinta cu titlul "Copilul intre Galaxia Gutenberg si tehnologia moderna", in care punctele lor de vedere au fost sustinute de Virgiliu Gheorghe, doctor in bioetica si biofizician.

"Copiii care de mici se joaca pe telefon sau primesc tablete dezvolta probleme de atentie. Veti vedea copii mici plictisiti, retrasi, izolati. Generatii care se plictisesc, depresivi cu tendinte spre suicid", a spus Virgiliu Gheorghe.

El a mai spus ca mediul electronic "inhiba reflexivitatea". "Copiii mici reactioneaza automat la stimuli. Dar toate jocurile pe calculator blocheaza raspunsul reflexiv, se bazeaza pe raspunsul emotional sau agresiv moderat. Vom avea copii total nereflexivi care reactioneaza pavlovian, stimul-raspuns. Are o durere, fuge de ea, nu are simtul responsabilitatii. Este o restructurare a creierului uman, a functiei umane. Domeniul lui de experienta nu mai este unul natural, de experienta umana, pentru ca mediul lui de experienta nu mai este unul uman. Este o experienta virtuala", a adaugat biofizicianul, potrivit MEDIAFAX.

Totodata, potrivit specialistului, folosirea excesiva a telefonului sau tabletei afecteaza calitatea somnului, dar si a digestiei. "Un copil care sta continuu cu nasul in jocuri si care nu traieste in viata normala, cu plimbare, alergare, lectura, are un somn agitat si o digestie proasta. (...) Un prim risc este obezitatea. Apoi, violenta indusa de jocurile pe calculator, atrofia simtului compatimirii si a functiilor empatice. Cu cat in joc este mai multa violenta, cu atat mai mult este anulat simtul compatimirii, este anulata reactia la suferinta celui de langa tine", a continuat Virgiliu Gheorghe.

In acest context, sustine acesta, dezvoltarea mediului digital se va dovedi, in urmatorii cativa ani, a fi "unul dintre cele mai mari esecuri din istoria scolii moderne romanesti". "De fapt, in aceste conditii, vom fi martorii aparitiei nu numai a unei generatii practic analfabete, ci si a unei generatii in care problemele de invatare si dizabilitatile mentale vor constitui principala chestiune cu care se vor confrunta parintii, institutiile din domeniul educatiei si sanatatii din tara noastra. Cine va raspunde in fata legii si a poporului roman pentru aceasta masura abuziva si irationala prin care se incearca inlocuirea manualelor cu tabletele in Romania?", a mai spus Virgiliu Gheorghe.

Citeste si:
Anca Serea, declarații despre felul în care a ales să își educe...
Anca Serea, declarații despre...

In cadrul conferintei, au fost lansate primele manuale alternative, parte din proiectul national "Un manual romanesc pentru copilul tau", derulat de Asociatia Dascalilor Romani si de Asociatia Parintilor si Profesorilor "Grigorie Palama".

Aceste materiale, distribuite deja gratuit in mai multe scoli, sunt concepute conform curriculei nationale propusa de Ministerul Educatiei Nationale.

Prima carte de acest fel, "Arte vizuale si abilitati practice pentru clasa pregatitoare si clasa I", este un instrument de predare integrata a artelor plastice si a lucrului manual, a spus unul dintre autori, Maria Cosmina Dragomir, doctor in arte plastice si decorative al Universitatii Nationale de Arte Bucuresti.

Autorii manualului, un grup de 23 de profesori, artisti plastici, fizicieni, teologi, muzicologi, au selectat desene realizate de 1.000 de copii, pentru a ilustra cartea.

Citeste si:
Profesorii sunt principala problemă a sistemului de educație din...
Profesorii sunt principala...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.