Ovidiu Putura ii spunea complicei sale Corina Iacob, judecatoare la Tribunalul Bistrita, ca o va agresa fizic pe o colega a acesteia daca nu solutioneaza favorabil dosarul sotiei sale, spunand: "ii dau doi pumni in gura in tribunal, de ii rup picioarele, o calc cu masina".

Procurorii anticoruptie arata, intr-un document trimis instantei, ca unul dintre motivele pentru care fostul secretar de stat in Ministerul Justitiei Ovidiu Putura trebuie arestat pe perioada cercetarii sale este ca acesta "a adresat amenintari la adresa unor magistrati pe motiv ca ar intentiona sa pronunte o hotarare nefavorabila in cauza in care este interesat".

Astfel procurorii redau fragmente dintr-o discutie a fostului demnitar cu complicea sa, judecatoarea Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita, care ii spunea ca nu crede ca poate convinge macar o colega de complet sa dea solutia dorita de Putura pentru sotia sa. Acesta trebuia sa o convinga macar pe una din colegele lui Iacob din complet, caci a treia ar fi ramas in opinie separata, scrie MEDIAFAX.

"Putura Ovidiu (P.O.): Si ce ma, de nu ii dau doi pumni in gura in tribunal, de ii rup picioarele, o calc cu masina… deci.. nu am mai auzit treburi din astea…
Corina Iacob (C.I.).: Auzi… sa nu cumva sa vorbesti ceva ca stii de la mine… ca una, ca alta…
P.O.: Nu, iti dai seama ca am… mi-o zis Alina ca…
(…)
P.O.: Deci oricum lucrurile sunt foarte simple.
C.I.: Ti-ai facut cerere de stramutare?
P.O.: Nu… Nici nu o fac. O calc cu masina dupa aia si gatam…
C.I.: Mai in ce situatie ma pui…
P.O.: Stai linistita, deci nu ca o calc eu, ii pun pe doi din astia cu.
C.I.: Ce faci?
P.O.: Ii pun pe doi, o calca cu masina, stai linistita, o vezi in spital cu picioarele rupte. N-are rost, nu ma mai stresez, simplu. O calca astia.
C.I.: Te rog frumos… si eu ce sa fac acum…
P.O.: Sa te uiti in dosar si sa faci cum ii… ce rezulta din dosar.
C.I.: Sa fac opinie separata?
P.O.: Da. Pai, tu vezi ce rezulta din dosar, apai lucrurile sunt foarte clare. Socrul meu o cumparat acest teren cred ca in anul 1990 si ceva, nu mai tin minte exact, inainte de 2000 oricum. Socrul voia sa isi vanda casa din Beclean si sa se mute in Bistrita, pentru ca fetele erau in Bistrita… dupa ce sa stea in Beclean. Asta-i adevarat ca eu l-am indrumat, ma de ce nu te duci sa cumperi un teren - ca atunci nu aveau valoare terenurile, nu avea bani, stii - cumpara un teren, du-te la o licitatie, cumpara un teren. El si l-a ales, asta e, OK. Mi l-a aratat si mie, uite-l. Bineinteles ca pe mine nu m-a interesat, nu m-am dus pe acolo. Dar nu are importanta asta. El a fost proprietar".

Anchetatorii redau un alt fragment al aceleiasi discutii dintre Putura si judecatoarea Iacob in care fostul demnitar continua seria amenintarilor in vreme ce complicea sa il intreaba daca este de acord cu solutia pe care planuieste sa o ia in dosar:

"P.O.: Da. Poti sa faci linistita opinie separata si poate sa faca si Camelia, ca oricum ii spun si ei. Deci asta este foarte grav. Da oricum ii cad geamurile la asta…
P.O.: Da? Deci ea.. deci ea trebuie sa … ea deci nu.. ti-am spus si tie si asta nici nu se pune problema… deci Camelia nu da decat solutia care trebuie din dosar. Nimic. Nu am nevoie de niciun ajutor de la nimeni, ca nu vreau ajutoare.
C.I.: Si atunci cum coexistai acolo cu ea?
P.O.: Cu cine?
C.I.: Vicepresedinte de tribunal?
P.O.: Lasa ca ma ocup eu de asta, stai linistita. Oricum ma ocup de ea, proasta dracului, tampita… stii?
C.I.: Daca obtin casare cu .. de rejudecare sa se verifice posesia, treburi socoteli si asa mai departe, ii bine?".

Citeste si:
Joe Biden, omagiu adus secretarului de stat Madeleine Albright
Joe Biden, omagiu adus...

Judecatoarea Corina Iacob ar fi ajutat-o pe sotia lui Ovidiu Putura sa castige un proces pentru un teren de 916 mp, iar in schimb fostul secretar de stat din MJ i-ar fi promis ca il ajuta pe fiul acesteia sa promoveze concursul pentru notar stagiar, potrivit unor documente ale DNA.

Curtea de Apel Bucuresti a decis, miercuri seara, arestarea preventiva a lui Ovidiu Putura.

Ovidiu Putura, judecator la Tribunalul Bistrita, fost secretar de stat si director la Directia contencios din Ministerul Justitiei, este acuzat ca a primit mita foloase de 30.000 de euro pentru interventii intr-un dosar si ca i-a cerut unei judecatoare sa dea o decizie favorabila intr-o cauza in care sotia sa era reclamant.

Sectia pentru judecatori a Consiliului Superior al Magistraturii a decis, miercuri, incetarea detasarii la Ministerul Justitiei a lui Ovidiu Putura, in urma solicitarii facute de MJ.

Citeste si:
Dana Roba, acuzații dure la adresa lui Daniel Balaciu. A suferit...
Dana Roba, acuzații dure la...

In acelasi dosar, trei judecatoare din Bistrita-Nasaud au fost audiate de procurori, care au inceput urmarirea penala pe numele judecatoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita-Nasaud.

Potrivit procurorilor DNA, in luna noiembrie 2014, Ovidiu Putura i-ar fi promis judecatoarei Corina Iacob, de la Tribunalul Bistrita-Nasaud, ca, din functia pe care urma sa o exercite in Ministerul de Justitie sau printr-un functionar de legatura ce ii poate influenta pe membrii comisiilor de examinare de la nivelul Camerelor Notarilor Publici, va face demersuri astfel incat fiul magistratului sa promoveze examenul pentru notari stagiari din anul 2015, prin fraudarea acestuia.

Ovidiu Putura mai este acuzat ca, in perioada 2013 - 2014, a primit de la o persoana foloase necuvenite in cuantum de circa 30.000 de euro, constand in cheltuieli aferente unor partide de vanatoare, unor sejururi la mare si unui costum de vanatoare, precum si aproximativ 30.000 de lei, pentru a interveni la judecatori sa dea o solutie favorabila intr-un dosar in care persoana respectiva avea calitatea de inculpat.

Citeste si:
O judecătoare impune sancțiuni împotriva avocaților lui Trump
O judecătoare impune...

Ovidiu Putura a fost eliberat din functia de secretar de stat la Ministerul Justitiei in 24 februarie 2014, functie pe care o ocupa din 17 mai 2012. Anterior, Putura (PNL) a fost judecator si director la Directia de contencios administrativ din Ministerul Justitiei.

In 17 ianuarie 2014, Ovidiu Putura a fost numit in functia de presedinte al Consiliului de Administratie al companiei CFR. In aceeasi zi, Ministerul Justitiei preciza ca Ovidiu Putura poate fi, in paralel, si secretar de stat in MJ si membru in consiliul de administratie al unei regii autonome, respectiv al CFR, dupa ce Guvernul a aprobat un memorandum in acest sens. Ministerul Justitiei a transmis aceste precizari dupa ce presa a vehiculat, imediat dupa investirea lui Ovidiu Putura, ca acesta nu poate fi membru in CA al CFR, deoarece are calitatea de judecator pe durata detasarii la MJ. In 10 martie 2014 a incetat mandatul sau in Consiliul de Administratie al CFR.

Citeste si:
Stenograme în dosarul de la DNA al familiei Pițurcă. Fostul...
Stenograme în dosarul de la...

In iunie 2014, Ovidiu Putura a fost sanctionat cu avertisment de Consiliul Superior al Magistraturii, pentru ca a detinut, in paralel, functia de membru in Consiliul de Administratie al CFR si pe cea judecator.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.