Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia.

[UPDATE]

Grebla este urmarit penal pentru trafic de influenta, constituirea unui grup infractional organizat si efectuarea de operatiuni financiare ca acte de comert incompatibile cu functia, in scopul obtinerii de bani sau bunuri necuvenite, potrivit DNA.

Directia Nationala Anticoruptie arata, intr-un comunicat de presa transmis joi agentiei MEDIAFAX, ca procurorii i-au adus la cunostinta lui Toni Grebla, senator pana in 18 decembrie 2013, in prezent judecator la Curtea Constitutionala, ca este urmarit penal, fiindu-i prezentate acuzatiile.


[UPDATE]

Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a declarat joi, la iesirea de la DNA, ca nu a dat nicio declaratie si ca faptele de care procurorii il acuza nu au nicio legatura cu activitatea sa la CC, precizand ca mai imprumuta o masina de la Ion Bircina, dar "era in familie".

Toni Grebla a spus, la iesirea de la Directia Nationala Anticoruptie, unde a stat mai bine de o jumatate de ora, ca procurorii l-au ridicat de la apartamentul in care locuieste si l-au adus la DNA.

Judecatorul constitutional a adaugat ca faptele de care il acuza anchetatorii nu au nicio legatura cu activitatea sa de la Curtea Constitutionala, precizand ca nu a dat nicio declaratie in fata anchetatorilor. "Nu am facut niciodata afaceri, din 22 decembrie pana in prezent, nu am actiuni la societati comerciale. Ceea ce se sustine nu are nicio legatura cu activitatea la Curtea Constitutionala. (...) Imaginea mi-o pericliteaza, de aceea ma si deranjeaza foarte mult", a mai spus Toni Grebla.

Judecatorul Curtii Constitutionale a aratat ca mai imprumuta o masina de la finul sau Ion Bircina, dar "era in familie".

Citeste si:
Elena Udrea a cerut rejudecarea întregului caz în dosarul „Gala Bute”
Elena Udrea a cerut...

Intrebat daca a primit rochii pentru sotia sa, precum si alte foloase necuvenite, pentru traficarea influentei, asa cum sustin procurorii, Toni Grebla a spus ca nu a primit nimic si ca el nu a facut afaceri.

Intrebat daca detine ferma de struti din Gorj la care fac referire anchetatorii, Toni Grebla a spus ca este "o gospodarie taraneasca", in care sunt si sapte struti, dar nu este a sa. Toni Grebla a mai spus ca nu incaseaza niciun ban de la aceasta crescatorie, precizand: "De la sapte struti, te costa mai mult intretinerea decat venitul, astfel ca ce venit sa-ti dea sapte struti?".



Judecatorul Curtii Constitutionale Toni Grebla a fost adus de anchetatori, joi, cu mandat, la Directia Nationala Anticoruptie, fiind suspectat de trafic de influenta.

Toni Grebla a ajuns la sediul Directiei Nationale Anticoruptie in jurul orei 09.00, fiind insotit de anchetatori. Intrebat, la intrarea in sediul DNA, daca ar fi primit bani de la vreo persoana pentru a lua la Curtea Constitutionala o decizie in favoarea acesteia, Toni Grebla a raspuns: "Exclus asa ceva".

Citeste si:
PSD îi cere lui Nicolae Bădălău să îşi depună demisia. Fostul...
PSD îi cere lui Nicolae...

Surse judiciare au declarat, pentru MEDIAFAX, ca a fost pus in aplicare un mandat de aducere emis de procurori pe numele judecatorului constitutional, intr-un dosar in care este suspectat de trafic de influenta.

Toni Grebla este suspectat ca ar fi primit materiale electorale pentru campania din 2012, un autoturism BMW pe care il folosea si doua rochii pentru sotia sa, de la finul sau, omul de afaceri Ion Bircina, pentru a interveni in sprijinul firmelor acestuia. La DNA urmeaza sa fie adus si finul acestuia, suspectat de cumparare de influenta, au declarat surse judiciare.

Potrivit unor documente ale procurorilor, in perioada 2010-2015, Toni Grebla ar fi pretins si primit de la Ion Bircina mai multe foloase necuvenite, atat in perioada in care a fost senator, respectiv pana in 18 decembrie 2013, cat si dupa ce si-a inceput mandatul de judecator la Curtea Constitutionala. "Foloasele necuvenite au fost primite in schimbul promisiunii de a interveni si determina diferiti functionari publici sa indeplineasca si sa urgenteze indeplinirea unor acte ce intrau in atributiile acestora de serviciu, in folosul firmelor controlate de Bircina Ion, cu interese in domenii de activitate diversa (energie, transport, fier vechi s.a.)", se arata in documentele citate.

Citeste si:
Judecător mort în drum spre spital. Gabriel Apostol și-ar fi...
Judecător mort în drum spre...

Toni Grebla ar fi primit de la Ion Bircina folosinta gratuita, service-ul si asigurarea pentru autoturismul marca BMW Serie 5, inmatriculat succesiv pe numele societatilor Hermens Comimpex SRL, Agena Systems SRL, Electric Service Orient SRL si Electro Construct System SRL, toate fiind controlate de Bircina, valoarea totala a acestora fiind de 56.070 de euro, precum si folosinta gratuita a postului telefonic inregistrat pe SC Power Plus SRL. De asemena, Toni Grebla ar fi primit de la finul sau, in 2 noiembrie 2011, suma de 1.200 de lei, reprezentand echivalentul a doua rochii de dama, cadou pentru sotia judecatorului CC.

In documentele procurorilor se mai arata ca Toni Grebla ar fi primit, in octombrie 2012, materiale electorale pentru campania privind alegerile parlamentare, respectiv: "sase capsatoare, 150.000 de capse, 2/3 km de cordelina si alte materiale, toate pentru lipirea a 20.000 de afise si alte materiale electorale".

Citeste si:
Prefectul Capitalei, avertisment pentru bucureșteni: „Am putea avem...
Prefectul Capitalei,...

Toni Grebla mai este suspectat ca, in perioada 2010-2015, "a exercitat in fapt activitati specifice calitatilor de asociat (perceperea de dividende), administrator (reprezentarea societatii) si director general (activitati comerciale), in mod ocult si prin interpusi, incalcand dispozitiile de incompatibilitate prevazute de articolul 102 lit. b si c raportat la art.110 si art.82 alin. 1 lit. a din Legea nr.161/2003 (privind incompatibilitatile judecatorului de la Curtea Constitutionala si senatorului)", potrivit procurorilor.

"In mod neintrerupt, numitul Toni Grebla a desfasurat activitati comerciale direct si prin interpusi si a exercitat calitatile de asociat, respectiv administrator / director general, in legatura cu ferma agricola situata in comuna Telesti, satul Somanesti (tarlaua 100, parcela 1), judetul Gorj si respectiv SC Electra Balistic SRL (societate la care fiii sai au calitatea de asociati cu cate 2% fiecare, iar Prundianu Mihai este asociat cu 57%), avand ca obiect principal de activitate productia de energie electrica)", potrivit documentelor anchetatorilor.

Procurorii sustin ca, in declaratiile de avere, Toni Grebla nu recunoaste existenta vreunor venituri sau proprietati in legatura cu ferma de crestere a strutilor din comuna Telesti.

Din inscrisurile de la dosar rezulta ca ferma agricola din Telesti, satul Somanesti, se afla pe un teren al caror acte de proprietate, pe numele soacrei lui Toni Grebla, au fost semnate de acesta, in perioada in care a fost prefect al judetului Gorj si respectiv presedinte al Comisiei judetene pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor.

Toni Grebla este judecator la Curtea Constitutionala din decembrie 2013, din partea Senatului, el inlocuind-o atunci pe judecatoarea Iulia Motoc, aleasa magistrat la Curtea Europeana a Drepturilor Omului. Dupa ce a fost numit judecator, Toni Grebla a demisionat din calitatea de senator PSD, detinuta din 2008.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.