Vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceausescu se numara printre cladirile ce vor fi scoase la vanzare de Artmark Historical Estate, divizia casei de licitatii Artmark specializata in vanzarea monumentelor istorice si artistice, alaturi de monumente precum Castelul Teleki si Cula Greceanu.

A descoperi tainele unor cladiri istorice precum Castelul Teleki, Castelul Pogany, Cula Greceanu si vila de la Predeal a lui Nicolae Ceausescu in calitate de proprietar, nu doar de vizitator ar putea parea un simplu joc al imaginatiei. In prezent, insa, Artmark Historical Estate, divizia Artmark specializata in vanzarea monumentelor istorice si de arta, ofera publicului ocazia de a oferta si de a achizitiona cladiri care, cu sute de ani inainte, erau insufletite de figuri marcante ale istoriei nationale, informeaza un comunicat.

Din portfoliul de proiecte Artmark s-a creat divizia Historical Estate, sub deviza "Unique Homes for the Connoisseur of Life". Pentru prima oara in Romania, dupa modelul marilor firme internationale de consultanta imobiliara, Artmark Historical Estate ofera accesul clientilor la acest segment special de piata dedicat proprietatilor istorice si artistice, precum palate, castele, cetati, conace si vile vechi de secole, repere in Registrul Monumentelor Istorice.

Potrivit comunicatului, Artmark Historical Estate reprezinta, pe langa functia vizibila de business, o solutie practica privind problema atat de mediatizata a conservarii marturiilor istorice si a patrimoniului imobil romanesc.

Portofoliul Artmark Historical Estate prezinta monumente istorice clasate atat in grupa A - de valoare nationala si universala (Castelul Teleki, Cula Greceanu, Castelul Pogany), cat si in grupa B - reprezentative pentru patrimoniul cultural local (Casa memoriala Ion Mihalache, Conacul Niculescu-Bujoiu, Casa Zottu).

Cea mai renumita resedinta neclasata din catalog este vila de la Predeal a fostului dictator Nicolae Ceausescu. Vila, construita inca din 1927, a devenit in anii '50 prima resedinta din Predeal a lui Nicolae Ceausescu, inca de pe vremea cand acesta era ministru adjunct al Ministerului Apararii Nationale si sef al Directiei Superioare Politice a Armatei. Zona in care este amplasata vila este cea a locuintelor de protocol, in apropiere aflandu-se si vila de protocol folosita de fostul sef al statului Traian Basescu.

Citeste si:
Adevărata cauză a morții lui Ion Dolănescu
Adevărata cauză a morții lui...

Castelul Teleki din Dumbravioara (judetul Mures) este unul dintre cele mai fastuoase monumente lasate mostenire peisajului ardelenesc. Constructia, care respecta cu autenticitate stilul neobaroc, a servit drept resedinta familiei de nobili Teleki, una dintre cele mai bogate din Transilvania secolelor XVIII-XIX. Castelul era renumit pentru parcul dendrologic in stil britanic, helesteul si terenul de calarie, care atrageau oaspeti precum regele Eduard al VII-lea al Marii Britanii si regele bulgar Ferdinand I. Pontetialul acestui monument de clasa A este considerabil, Castelul Teleki putand fi transformat intr-un castel de vanatoare sau intr-un complex turistic istoric.

Un alt monument istoric din portofoliul Artmark Historical Estate este Cula Greceanu de la Maldaresti-Valcea, cea mai veche din Romania - cula este o casa fortificata in forma de turn, ridicata de boierii olteni ca masura de aparare impotriva otomanilor. Sub bolti, celebra scriitoare si figura a neobizantismului romanesc Olga Greceanu, urmasa stapanilor culei, a pictat in 1936 fresce ale familiei Maldarescu ce infatiseaza intreaga istorie a familiei de boieri. Remarcata pentru autenticitatea sa, cula a fost des folosita in productiile cinematografice romanesti, aici turnandu-se filme ca "Neinfricatii", "Drumul Oaselor" si "Iancu Jianu-Haiducul". De asemenea, Cula Greceanu este un punct turistic de importanta nationala.

Citeste si:
Oana Roman și-a scos vila la vânzare. Cât costă să te muți în...
Oana Roman și-a scos vila la...

Mai multe detalii privind sumele la care au fost evaluate cladirile din portofoliul Artmark Historical Estate vor fi facute publice in curand.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.