Varujan Vosganian, autorul romanului "Cartea soaptelor", a fost propus de Uniunea Scriitorilor din Armenia pentru premiul Nobel pentru literatura in 2015.

De asemenea, in 2014, Comitetul Director al Uniunii Scriitorilor din Romania (USR) l-a propus pe Varujan Vosganian, alaturi de Mircea Cartarescu, Nicolae Breban si Norman Manea, pentru premiul Nobel pentru literatura.

Totodata, fragmente din romanul "Cartea soaptelor", de Varujan Vosganian, traduse in 20 de limbi straine, vor fi citite in diverse orase din intreaga lume, pentru omagierea victimelor genocidului armean. Pe 21 aprilie, Festivalul International de Literatura de la Berlin si Lepsiushaus Postdam vor organiza o Zi mondiala a lecturii, pentru omagierea victimelor genocidului armean care a avut loc cu un secol in urma (zi comemorata de acestia in data de 24 aprilie) in Imperiul Otoman. Initiativa este sustinuta de sute de oameni de cultura din intreaga lume, printre care Herta Müller, Mario Vargas Llosa, Orhan Pamuk, Noam Chomsky, John M. Coetzee, David Grossman, Elfriede Jelinek, Norman Manea, Bernard Noel, Michael Ondaatje, Elif Shafak si multi altii, informeaza un comunicat remis MEDIAFAX.

In cadrul Zilei mondiale a lecturii le vor fi prezentate cititorilor pagini scrise de cateva dintre cele mai importante personalitati ale culturii armene din ultimul secol, majoritatea purtand semnul unui destin tragic: Zabel Yesayan, Siamanto, Komitas, Yeghise Ciarent, William Saroyan, Hovhannes Siraz, Paruir Sevak, Hagop Mntsuri, Silva Kaputikian si Hrant Dink.

Un rol central il va avea, asa cum se arata pe site-ul www.worldwide-reading.com, romanul "Cartea soaptelor", de Varujan Vosganian, aparut la Polirom in anul 2009 (editia a II-a, 2011). La unele lecturi publice in diverse orase ale lumii, cititorilor le vor fi prezentate capitolele sapte si opt ale romanului, in cele peste douazeci de traduceri realizate pana in prezent: spaniola, italiana, germana, franceza, engleza, suedeza, bulgara, maghiara, ceha, poloneza, norvegiana, olandeza, portugheza, portugheza braziliana, ebraica, armeana, turca, rusa, araba, persana.

Citeste si:
Vosganian: Comuniștii erau mici copii față de propaganda prilejuită...
Varujan Vosganian:...

Romanul a obtinut premiul pentru Cartea anului 2009, acordat de revista Romania literara, cu sprijinul Fundatiei Anonimul, premiul revistei Observator cultural pe anul 2009, marele premiu Niram Art - Trofeul Mihail Sebastian, acordat de revista multiculturala Niram Art, in colaborare cu Institutul Cultural Roman de la Madrid, premiul "Mihail Sadoveanu", oferit de revista Viata Romaneasca, premiul pentru proza al revistei Arges, premiul "Gheorghe Craciun", oferit la colocviul "Generatia 80", premiul revistei Convorbiri literare pe anul 2009, premiul Academiei Romane, acordat celei mai bune lucrari in proza a anului 2009. De asemenea, a fost nominalizat la premiile Uniunii Scriitorilor din Romania pe anul 2009. "Cartea soaptelor" a mai obtinut o nominalizare la unul dintre cele mai importante premii literare din spatiul german, trofeul Targului de Carte de la Leipzig.

Citeste si:
Universitățile vor decide singure modul în care își vor desfășura...
Universitățile din România...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.