Comitetul Olimpic si Sportiv Roman a primit, marti, cu prilejul implinirii a o suta de ani de la infiintare, decoratia "Nihil Sine Deo" din partea Casei Regale, intr-o ceremonie care a avut loc la Palatul Elisabeta.

Decoratia i-a fost inmanata presedintelui COSR, Alin Petrache, de catre principesa mostenitoare Margareta, care a fost insotita de sotul sau, principele Radu, principesa Maria si principele Nicolae.

Din partea COSR au fost prezenti Alin Petrache, Ioan Dobrescu, Elisabeta Lipa, Adrian Stoica, Ivan Patzaichin, Violeta Beclea-Szekely, Nicu Vlad, Laura Badea, George Boroi, Irina Deleanu si Georgeta Damian.

Alin Petrache i-a oferit principesei Margareta un tablou cu insemnele COSR, dar si o insigna a forului.

"Dintr-o nefericita intamplare, Comitetul Olimpic a luat nastere in acelasi an in care a inceput primul razboi mondial si intr-un anume fel, aceasta suta de ani pe care a parcurs-o, ca si Jocurile Olimpice moderne, s-a suprapus peste cele mai grave drame umanitare. Comitetul Olimpic a trebuit sa treaca prin primul razboi mondial, sportivii romani au trebuit sa treaca prin al doilea razboi mondial, printr-un devastator razboi rece de patru decenii, dar si printr-un sfert de secol care a urmat dupa 1989, in care unele dintre federatiile romane de sport au intampinat unele dintre cele mai mari umilinte pe care le-au avut de la infiintare din cauza lipsei de fonduri. Stim ca centenarul pe care il sarbatorim cu mandrie e cu atat mai glorios, cu cat nu s-a petrecut in secolul cel mai usor din istoria noastra. Sase generatii ale Casei Regale au fost alaturi de COSR", a declarat principele Radu, dupa ceremonia de inmanare a decoratiei.

Presedintele COSR, Alin Petrache, a afirmat ca forul pe care il conduce este onorat pentru distinctia primita. "E un privilegiu pe care il valorizam corect si care ne onoreaza. Acordarea acestei decoratii regale reprezinta o ilustra confirmare a aportului olimpismului romanesc in evolutia si statutul tarii noastre. In calitate de purtatori ai acestei decoratii, suntem mai determinati sa ne demonstram valoarea avand alaturi de noi Casa Regala a Romaniei. Iata ca acesti o suta de ani nu raman nepunctati de nimeni si sunt recunoscuti de Casa Regala", a adaugat Petrache, scrie MEDIAFAX.

Presedintele Federatiei Romane de Canotaj, Elisabeta Lipa, a precizat ca distinctia primita de COSR va responsabiliza foarte mult forul condus de Alin Petrache. "A fost o ceremonie deosebita. Am mai participat o singura data la o asemenea ceremonie si este foarte emotionanta. Casa Regala s-a alaturat COSR si asta nu poate fi decat o onoare pentru sportivii care am ridicat steagul pe cel mai inalt catarg. Aceasta distinctie ne responsabilizeaza foarte mult, deoarece Casa Regala isi alege oamenii de valoare cu care sa-si asocieze imaginea", a explicat Lipa.

Citeste si:
Principesa Margareta şi Principele Radu vor efectua o vizită la...
Principesa Margareta şi...

Fostul canotor Ivan Patzaichin a mentionat ca a fost foarte emotionat, avand in vedere ca a primit o distinctie asemanatoare in urma cu doi ani. "Am participat cu mare placere si emotie, pentru ca acum doi ani am si fost decorat. Toti sportivii trebuie sa fie mai constienti pentru ca au aceasta responsabilitate fata de Romania, dar mai ales fata de Casa Regala", a mai spus Patzaichin.

Decoratia regala "Nihil Sine Deo" a fost instituita la data de 30 decembrie 2009, prin ordinul Regelui Mihai I, seful Casei Regale a Romaniei. Ea poate fi acordata personalitatilor marcante din domeniul social, stiintific, educational, cultural, spiritual, economic, politic si militar, care au ajuns la un respectabil numar de ani in profesie sau au realizat o performanta de inalt nivel, au avut o initiativa iesita din comun, au dat dovada de generozitate si spirit de raspundere, au folosit puterea exemplului personal pentru a imbogati prezentul romanesc. Decoratia poate fi acordata si unor institutii sau organizatii, daca activitatea lor este in mod unitar circumscrisa acestor criterii.

Citeste si:
Cumpanasu: Am primit cea mai inalta distinctie pe care un candidat...
Cumpanasu: Am primit cea mai...

Comitetul Olimpic Roman a fost infiintat in 1914 si este o asociatie de interes national apartinand miscarii olimpice. Romania a fost prezenta la toate editiile Jocurilor Olimpice incepand cu anul 1924, exceptie facand doua editii de vara, cele din 1932 si 1948, si una de iarna, cea din 1960.

Comitetul Olimpic si Sportiv Roman are un palmares de 301 de medalii (din care 88 de aur, 94 de argint si 119 de bronz), castigate de sportivii romani la Jocurile Olimpice de vara, de la prima editie, Paris, 1924, pana la editia Londra 2012, la care se adauga medalia de bronz obtinuta la Jocurile Olimpice de iarna de la Grenoble, din 1968.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.