Purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Constantin Stoica, a declarat, marti, ca toate cazurile in care preotii s-au implicat in campania electorala vor fi cercetate de instantele de judecata bisericeasca eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplina bisericeasca.

"Cazurile izolate de incalcare a hotararii Sfantului Sinod fundamentate pe canoanele Bisericii Ortodoxe Universale, potrivit carora clerului ortodox ii este interzis sa faca politica partizana si sa se implice in campanii electorale, vor fi cercetate de instantele de judecata bisericeasca eparhiale, potrivit regulamentelor de disciplina bisericeasca", a spus Stoica, pentru MEDIAFAX.

Purtatorul de cuvant al Patriarhiei s-a referit, in acest context, la trei cazuri concrete. Primul - inregistrarile dintr-o biserica din Paris, in care secretarul general al PSD pentru diaspora si un deputat PSD le spun credinciosilor: "Indraznesc sa merg mai departe si sa va spun ca Guvernul Ponta a fost primul guvern care a venit cu masuri si le-a implementat pentru dumneavoastra. Va rog frumos sa va ganditi foarte bine si sa mergeti corespunzator, dupa cum simtiti. Va multumesc frumos", discursul fiind intrerupt, in unele momente, de huiduieli. Despre aceasta situatie, parintele Constantin Stoica spune ca, cel mai probabil, preotul bisericii respective "a fost luat prin surprindere, iar mesajul adresat ulterior comunitatii de credinciosi a fost unul prin care a exprimat neutralitatea politica a Bisericii, situatie care reiese din inregistrarea video".

Al doilea caz comentat de purtatorul de cuvant al Patriarhiei este cel privind "presupusa implicare a Episcopului vicar al Episcopiei Maramuresului si Satmarului" in campania electorala. Aceasta "trebuie analizata de Mitropolia Clujului, in a carui jurisdictie canonica se afla aceasta eparhie din nordul tarii", a spus parintele Stoica.

Conform imaginilor furnizate de presa locala, PS Iustin Sigheteanu, episcop vicar al Maramuresului si Satmarului, le-a spus credinciosilor din judetele Satu Mare si Maramures, la slujba de sambata, ca trebuie sa fie "responsabili" si sa mearga mai multi la vot, pentru ca au fost codasi si nu e frumos. "De aceea, duminica viitoare - nu asta, de maine, ci cealalta - sa dati dovada de iubire de neam si tara si de purtare de grija. Nu sunt demnitarii voievozi, nu mai avem capete incoronate, nici regi, dar sunt de-ai nostri si e bine sa le dam credit pentru ca fiecare a facut cat a putut. Mai mult poate nu a putut, important, daca nu pot face bine, sa nu faca rau. Siguri ca demnitarii sunt doua tabere si unii vor spune «Votati-l pe al nostru» si ceilalti, »Votati-l pe al nostru», iar noi va spunem «Votati-l pe al nostru! Trebuie sa fie crestin, sa fie ortodox, sa se inchine, sa faca Sfanta Cruce", a spus episcopul credinciosilor, printre care sunt indicati si deputatul de Satu Mare Ovidiu Silaghi si presedintele CJ Satu Mare, ambii Partidul Liberal-Reformator condus de Tariceanu, care il sustine pe Ponta in alegerile prezidentiale.

Citeste si:
Alegeri România 2024. Când ar putea avea loc cele patru tipuri de...
Alegeri România 2024. Când ar...

Potrivit acelorasi imagini, episcopul vicar a cerut preotilor sa se aseze in frunte si sa ii conduca pe credinciosi la urna de vot, dupa slujba de duminica. "Parintii, va puneti in fruntea credinciosilor, asa v-am spus, da? De la biserica nu ii lasati, nu doar ca ii indemnati. Va puneti in fruntea credinciosilor si de la biserica, direct la vot in haina preoteasca", a cerut episcopul.

Tot presa locala a prezentat imagini cu un alt preot, si anume parintele duhovnic Sebastian de la Manastirea Teghea din judetul Satu Mare, care, avandu-l alaturi pe liderul organizatiei judetene a PSD, Mircea Govor, le spune credinciosilor din biserica: "Este in jurul nostru si Mircea Govor, care si el este ortodox, este impreuna cu noi si ne indeamna si el sa fim uniti si sa votam cu cei care sunt ortodocsi, cu Victor Ponta, caci el poate sa ne uneasca!".

Citeste si:
PSD cere anchetă pe motiv că premierul ar folosi resurse...
PSD cere anchetă pe motiv că...

Legat de acest caz, purtatorul de cuvant al Patriarhiei precizeaza ca "asa cum, de altfel, Episcopia Maramuresului si Satmarului a anuntat public, parintele Sebastian de la Manastirea Teghea a fost chemat la Centrul eparhial de la Baia Mare, pentru analizarea celor semnalate de presa".

Acelasi Mircea Govor, filmat alaturi de parintele duhovnic Sebastian, a fost inregistrat si in timp ce tipa la colegii sai de partid si-i ameninta pe directorii de scoli, pe sefii de deconcentrate, dar si pe preotii din judet ca vor avea de suferit daca Victor Ponta nu va castiga prezidentialele, dupa cum a relatat Gandul. "Am vorbit cu preasfintitul, am vorbit cu toti popii. Exact cum vorbesc cu voi, asa am vorbit si cu ei si am spus la popi in felul urmator: bai, oameni buni, s-o terminat. (neinteligibil) Daca nu vreti sa fiti de partea noastra, s-aduceti sa votati cu domnul Victor Ponta, eu nu va mai cunosc. La mine la usa nu mai veniti. Le-am spus verde in ochi", spunea presedintele PSD Satu Mare, in inregistrarea respectiva.

Citeste si:
Patriarhul Kirill cere preoților să se implice mai mult în campania...
Patriarhul Kirill cere...

Pe de alta parte, in ceea ce priveste proiectul de hotarare inclus pe agenda sedintei de marti a Guvernului prin care Episcopia Ortodoxa Romana a Maramuresului si Satmarului ar urma sa primeasca gratuit de la Guvern, in proprietate, o serie de imobile ale statului pe care in prezent le are in administrare, parintele Constantin Stoica a subliniat ca nu Patriarhia, ci Agentia Nationala pentru Restituirea Proprietatilor este initiatorul proiectului. Proiectul de act normativ a fost inregistrat la Guvern luni, 10 noiembrie.

Aceeasi procedura va fi aplicata de Guvern si pentru Arhiepiscopia Targovistei, pe agenda Guvernului fiind introdus si un proiect prin care un imobil folosit in prezent de catre Arhiepiscopie este cedat gratuit in proprietatea acesteia. La finalul sedintei de marti, purtatorul de cuvant al Guvernului, Corneliu Calota, a precizat ca cele doua proiecte au fost amanate pentru o data ulterioara, deoarece sunt necesare "anumite evaluari".

Citeste si:
Patriarhia, despre ritualul de botez: „Biserica nu-și poate...
Patriarhia Română, despre...

In Maramures si Satu Mare au fost inregistrate, in primul tur al alegerilor prezidentiale, cele mai mici diferente de vot in favoarea lui Klaus Iohannis (ACL) fata de premierul Victor Ponta (PSD), de 36,55% la 36,46% in Maramures si de 32,37% la 31,63% in Satu Mare.

La sfarsitul lunii octombrie, presedintele Traian Basescu a declarat ca Biserica Ortodoxa Romana s-a implicat, evident, in campania pentru prezidentiale in sprijinul PSD, explicatia tinand de interesele financiare sustinute de Guvern, mentionand si ca "Victor Ponta nu a lasat vreo icoana nepupata in Romania".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.