Episcopii din toate centrale catolice din Romania ii indeamna pe credinciosi sa nu sarbatoreasca Halloween si sa se concentreze pe cele doua sarbatori catolice importante din 1 si 2 noiembrie.

Comisia Episcopilor Catolici din Romania a trimis catre toti episcopii catolici romani din tara o scrisoare in care acestia sunt sfatuiti sa ii indemne pe credinciosii catolici sa se fereasca de ”obiceiurile pagane“ acceptate de catre unii crestini si sa celebreze ”solemnitatea Toti Sfintii” din 1 noiembrie si ”Pomenirea Tuturor Credinciosilor Raposati” din 2 noiembrie.

In document, intitulat ”Recomandari crestine in fata fenomenului Halloween pentru solemnitatea Toti Sfintii”, se precizeaza ca in sesiunea de primavara a Conferintei Episcopilor Catolici din Romania, desfasurata la Oradea, s-a discutat despre ”manifestarile civile care au loc in preajma solemnitatii «Toti Sfintii».

”S-a constatat, in timpul dezbaterilor, ca in societatea noastra romaneasca s-au strecurat multe obiceiuri pagane pe care chiar si unii dintre crestini le accepta sau chiar le promoveaza sub sigla obiceiului celtic al Halloween-ului”, se arata in recomandarea transmisa preotilor catolici, scrie MEIDAFAX.

De asemenea, sunt publicate pe site-urile episcopiilor catolice din tara si o scrisoare a episcopului greco-catolic din Oradea Virgil Bercea, precum si o analiza despre Halloween realizata de doi preoti din Oradea si Iasi.

Biserica in toate imtpurile a incercat sa dea sens si valoare vietii. In contextul in care intra in societate tot mai multe anumite fenomene cu caracter lipsit de sacralitate, precum Halloween, va indemn pe fiecare dintre Sfintiile voastre, precum si pe toti crednciosii, sa vorbiti lumii despre valoarea sarbatorii «Toti Sfintii», care uneste cerul cu pamantul in rugaciune, precum va indemn sa evitati organizarea altor evenimente, precum cele cu dovleacul de Halloween“, precizeaza PS Virgil Bercea in mesajul sau.

De asemenea, in analiza celorlalti doi preoti se arata ca ”sarbatoarea Halloween nu este straina de practici sataniste“ si ca are o influenta negativa asupra copiilor.

Citeste si:
Halloween la Castelul Bran. Oficiali din MAI: „Elon Musk și...
Halloween la Castelul Bran....

”Valentele care au devenit comune pentru acest eveniment pot fi considerate ingrijoratoare (...) Magazinele si cluburile profita din plin! Dincolo de accentele grotesti si macabre, se remarca inclinatia spre esoteric si malefic. O rapida cautare pe Internet confirma lucrul acesta! Iar cand aceste manifestari ii vizeaza pe copii, aspectul devine si mai ingrijorator!“, arata cei doi preoti in analiza transmisa episcopiilor din tara si postata pe site-ul acestora.

Acestia mai explica si faptul ca sunt puse ”in umbra“ cele doua sarbatori catolice importante, exemplul sfintilor fiind inlocuit cu ”manifestari animate de personaje macabre: schelete, stafii, schelete, vampiri”.

”Cultul raposatilor si amintirea celor dragi sunt acoperite de manifestari de exorcizare a mortii. Probabil nimeni nu ar fi incantat daca, de exemplu, ziua sa de nastere ar fi pusa in umbra de proprii prieteni cu o distractie de felul acesta“, se mai precizeaza in textul scrisorii.

Citeste si:
Arheologia crimei. Misterul morții episcopului Grigorie Leu al...
Arheologia crimei. Misterul...

Preotii mai sustin, in scrisoarea lor, si faptul ca fenomenul satanismului nu ar fi strain de Halloween, invocand un studiu din Italia care spune ca 16% dintre tinerii care participa la intalniri ale sectelor oculte si ezoterice, ”unde au loc chiar sacrificii oferite diavolului“, au intrat in conctact cu aceste secte tocmai cu ocazia Halloween.

”Este deci de preferat ca in familie, in scoli si in parohii, sa nu fie «sarbatorit» Halloween-ul? Da! Se poate si fara! A-i «transporta» pe copii si tineri intr-o lume de vrajitoare, stirgoi si vampiri este in defavoarea lor, daca nu chiar periculos“, se mai precizeaza in scrisoare.

In incheierea acesteia, cei doi preoti dau ca exemplu Ministerul Educatiei din Rusia, care a interzis inca din 2003 orice fel de manifestare in scoli legata de Halloween, spunand ca ar fi in contradictie cu ”natura institutiilor de invatamant, tulburand mintea si afectand sanatatea spirituala si morala a elevilor“.

Citeste si:
Chase & Status pregătesc un show incendiar la festivalul Massif
Chase & Status pregătesc un...

”Tendintele deviante ale unor tineri si violenta care se manifesta in randul unora dintre ei nu sunt straine de promovarea unor manifestari cum ar fi Halloween. Nu intamplator, Ministerul Educatiei din Rusia interzice, inca din anul 2003, orice astfel de manifestare in scoli, explicand ca acestea sunt in contradictie cu natura institutiilor de invatamant, tulburand mintea si afectand sanatatea spirituala si morala a elevilor. In Filipine, scolile catolice sunt unite in hotararea de a tutela binele elevilor, evitand orice manifestare de genul Halloween. Chiar in Statele Unite ale Americii, «patria Halloween-ului», acesta a inceput sa fie «exmatriculat» din unele scoli”, isi incheie mesajul cei doi preoti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.