Un batran dintr-o comuna din Alba, veteran din cel de-al doilea razboi mondial, decorat cu "Virtutea militara”, a fost sarbatorit, sambata, de Ziua Armatei Romane, la implinirea varstei de 103 ani.

Eroul veteran Ioan Istrate, plutonier adjutant in retragere, a fost vizitat, sambata, de Ziua Armatei Romane, de militari ai garnizoanei Alba si membri ai Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi Filiala "Regele Ferdinand I" din judetul Alba, care l-au sarbatorit la implinirea varstei de 103 ani. Ioan Istrate locuieste in localitatea Drasov din comuna Spring, satul in care s-a nascut in 25 octombrie 1911, intr-o familie de tarani, avand patru frati.

Comandantul Centrului Militar Judetean Alba, colonelul Adrian Agirbiceanu, a spus ca Ioan Istrate a fost concentrat, la 11 septembrie 1941, impreuna cu alti consateni, in cadrul Regimentului 92 Infanterie "Decebal”, cu sediul in garnizoana Orastie, avand gradul de sergent si incadrat ca ajutor comandant pluton, ulterior comandant tren de lupta, scrie MEDIAFAX.

Principala sa misiune a fost sa asigure paza trenurilor de lupta care transportau munitie, armament si tehnica de lupta, duse de militari pe frontul de Est, pe timpul asediului inceput la 16 octombrie 1941 asupra cazematelor care inconjurau orasul Odessa, precum si la actiunile duse incepand cu luna martie 1942 in Crimeea.

In luna octombrie 1942, in timpul unei misiuni de aprovizionare, barbatul a fost ranit si din cauza ranilor a fost lasat la vatra. Pentru faptele sale de vitejie, Ioan Istrate a fost decorat cu "Virtutea militara clasa a II-a”.

"Cu ocazia Zilei Armatei Romaniei, urarile noastre se indreapta catre toti cei care si-au riscat viata, de-a lungul tumultoasei istorii a neamului romanesc, pe campul de lupta pentru apararea si reintregirea patriei”, a conchis comandantul Centrului Militar Judetean Alba.

Citeste si:
Explozii puternice la o rafinărie din Krasnodar. Rușii spun că au...
Explozii puternice la o...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.