Cateva mii de persoane participa, marti dimineata, la slujba de Sfanta Parascheva, care are loc in curtea Catedralei Mitropolitane din Iasi si care este oficiata de zeci de preoti, in frunte cu mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan, la ceremonie asistand si premierul Victor Ponta.

Slujba de la Catedrala Mitropolitana din Iasi a inceput la ora 9.00, fiind oficiata de zeci de preoti, pe o scena amenajata in curtea catedralei, la cativa metri de pietonalul Stefan cel Mare, unde sunt prezente cateva mii de persoane.

La slujba asista si o serie de politicieni, intre care premierul Victor Ponta, care a venit cu sotia sa, Daciana, presedintele Camerei Deputatilor, Valeriu Zgonea, ministrul Muncii, Rovana Plumb, vicepresedintele PSD Gheorghe Nichita, primar al Iasiului, presedintele Consiliului Judetean Iasi, Cristian Adomnitei, vicepresedintele PNL Varujan Vosganian, precum si parlamentari de Iasi. Politicienii stau pe scena, intr-o zona amenajata cu scaune. Slujba este programata sa dureze peste trei ore, scrie MEDIAFAX.

In acelasi timp, la Catedrala Mitropolitana din Iasi continua pelerinajul la racla cu moastele Sfintei Parascheva si cele ale Sfantului Voievod Martir Constantin Brancoveanu, aduse la Iasi duminica seara, de la Biserica ”Sfantul Gheorghe Nou” din Bucuresti. Pana marti dimineata, s-au inchinat la moaste aproximativ 180.000 de pelerini, alte cateva mii de oameni asteptand la coada, care se intinde pe o distanta de aproximativ un kilometru.

Moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva vor ramane expuse pe esplanada din curtea Catedralei Mitropolitane cel mai probabil pana marti seara, dupa care vor fi reintroduse in interiorul lacasului de cult. Aproximativ 65.000 de sarmale, vin, sucuri si mere vor fi impartite, marti, la Iasi, pelerinilor care participa la sarbatoarea Sfintei Parascheva, dupa liturghia de la Catedrala Mitropolitana.

Masa pelerinilor va avea loc la Cantina de Ajutor Social din Iasi, iar in zona unde vor fi aduse oalele cu mancare vor fi montate garduri metalice, in timp ce politistii locali vor permite accesul in grupuri de cate 50 de persoane, pentru a evita producerea unor busculade. Totodata, credinciosii vor primi vin, sucuri, mere si colaci.

Sfanta Cuvioasa Parascheva este considerata ocrotitoarea Moldovei, iar ziua de 14 octombrie, cand este hramul, transforma Iasiul in cel mai mare centru de pelerinaj din Romania.

Citeste si:
Taximetriștii din Iași vor să scumpească tariful. Care este motivul...
Taximetriștii din Iași vor să...

In anii precedenti, pelerinii veniti la Iasi din toate colturile tarii au stat si cate 12 ore la coada pentru a ajunge sa se inchine la racla cu sfintele moaste, cozile intinzandu-se pe distante de cativa kilometri. Credinciosilor care vor sta noaptea la rand pentru a se inchina la sfintele moaste le vor fi oferite de catre autoritati, dar si de catre Mitropolie, ceai cald si pachete cu mancare. Anul trecut, aproximativ 220.000 de persoane au trecut pe la racla cu moastele Sfintei Cuvioasei Parascheva, in cele cinci zile ale pelerinajului de la Catedrala Mitropolitana din Iasi, potrivit reprezentantilor Jandarmeriei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.