Procesul "Nuremberg al Romaniei" a inceput la Bucuresti, unde este judecat Alexandru Visinescu, acuzat de crime impotriva umanitatii comise in perioada comunista, comenteaza publicatia britanica The Telegraph.

"Alexandru Visinescu, in varsta de 88 de ani, este acuzat de instituirea unui regim de exterminare, prin infometare si batai, in una dintre cele mai cunoscute inchisori din Romania", explica ziarul britanic. "Procesul a fost salutat in Romania, fiiind considerat un pas istoric in eforturile tarii de a judeca crimele comise cu acordul regimului comunist de-a lungul secolului XX", adauga The Telegraph.

"Este prima data cand un sef al sistemului penal din Romania este judecat. Aproximativ 600.000 de oameni au fost detinuti de autoritatile comuniste in perioada 1947 - 1989", noteaza cotidianul britanic.

Procesul tortionarului Alexandru Visinescu - acuzat de moartea a 12 detinuti politici in perioada in care a condus Penitenciarul Ramnicu Sarat - a inceput miercuri, la Curtea de Apel Bucuresti, decizia pe care o va lua aceasta instanta nefiind definitiva. Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie a anuntat, pe 18 iunie, ca Visinescu a fost trimis in judecata pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, in dosarul avand ca obiect sesizarea formulata de Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc.

Procurorii au aratat, in rechizitoriu, ca in perioada 1956-1963, Alexandru Visinescu, in calitate de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, "a savarsit actiuni si inactiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivitatii reprezentata de detinutii politici incarcerati in acest penitenciar, prin privarea de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrangerea grava a exercitarii acestora, pe motive de ordin politic". In perioada in care la conducerea Penitenciarului Ramnicu Sarat a fost Alexandru Visinescu, detinutii erau supusi unor conditii de existenta sau tratament de natura sa duca la distrugerea lor fizica, fara sa li se asigure un minim de medicamente si fara sa li se acorde ingrijiri sau asistenta medicala adecvate, potrivit Parchetului instantei supreme.

Alexandru Visinescu s-a nascut la Buzau, in 1925, si a fost comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat din anul 1956 si pana la desfiintarea inchisorii, in 1963, fiind si ultimul comandant al inchisorii, unde a murit, in urma torturilor, Ion Mihalache. Inainte de a fi numit in functia de comandant al Penitenciarului Ramnicu Sarat, Alexandru Visinescu a detinut pozitii in sistemul penitenciar, activand in unitatile Mislea si Jilava, la inceputul anilor 1950.

Citeste si:
A murit tortionarul Alexandru Visinescu
A murit tortionarul Alexandru...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.