Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a venit vineri la Directia Nationala Anticoruptie, fiind citat de procurori pentru a fi audiat intr-un dosar.

Inalt Preasfintitul Teodosie a ajuns la sediul DNA in jurul orei 11.10, fiind insotit de un preot. Arhiepiscopul Tomisului nu a dorit sa spuna pentru ce a fost citat de procurori si nici daca va da declaratii in calitate de martor sau de suspect.

In iulie 2009, IPS Teodosie a fost audiat la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie intr-un dosar deschis in urma unei investigatii jurnalistice, care a relevat anumite practici in modul de inscriere la Facultatea de Teologie de la Universitatea "Ovidius" din Constanta. Dosarul a ajuns la Parchetul instantei supreme de la Parchetul Tribunalului Constanta, dupa ce Arhiepiscopia Tomisului a confirmat ca ierarhul face parte din inaltul cler al BOR, astfel ca atrage competenta procurorilor PICCJ de investigare a acuzatilor ce i-au fost aduse lui IPS Teodosie, scrie MEDIAFAX.

Ulterior, procurorii Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie au inceput urmarirea penala fata de IPS Teodosie, pentru luare de mita si instigare la fals intelectual, iar fata de preotii Bogdan Chiriluta si Emil Braescu, inspectorul Biroului Catehizare, pentru complicitate la luare de mita si, respectiv, pentru fals intelectual.

Conform Parchetului Tribunalului Constanta, in luna martie 2009, desi trecusera sase luni de la inceperea anului scolar, in schimbul sumei de 3.000 de euro, din care a fost oferita suma de 850 de euro, Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, ar fi intermediat inscrierea, pe baza de documente false, antedatate, la Facultatea de Teologie a unui reporter de la ziarul "Romania Libera", fiind ajutat in acest sens de catre inspectorul Biroului Catehizare, parintele Emil Cosmin Braescu.

Citeste si:
Audierile miniștrilor din Guvernul Ciolacu, în comisiile...
Audierile miniștrilor din...

Atunci, Arhiepiscopul Tomisului a facut plangere la Parchetul Inaltei Curti de Casatie si Justitie impotriva deciziei de incepere a urmarii penale in cazul sau.

In septembrie 2009, Sectia de urmarire penala si criminalistica din Parchetul instantei supreme a trimis la DNA dosarul arhiepiscopului Tomisului, IPS Teodosie. Decizia a fost luata intrucat Teodosie a comis faptele in calitate de decan al Facultatii de Teologie, si nu in calitate de inalt ierarh al Bisericii Ortodoxe Romane.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.