Social 28 August 2014 18:24
Coordonatorul de proiect al ASPA, Razvan Bancescu, a anuntat ca aproximativ 34.000 de caini au fost capturati din septembrie 2013, de la inceputul programului de gestionare a cainilor fara stapan de pe strazile Capitalei, din care 16.000 au fost eutanasiati, iar alti 16.000 adoptati.

Coordonatorul de proiect al Autoritatii pentru Supravegherea si Protectia Animalelor a explicat ca suspendarea normelor de aplicare a Legii cainilor fara stapan nu aduce atingere activitatii de eutanasiere. Astfel, aproximativ 8.000 de caini au fost eutanasiati dupa suspendarea normelor. Bancescu a mai spus ca pe strazile Capitalei se mai afla maxim 20.000 de caini fara stapan, scrie MEDIAFAX.

Totodata, in cadrul programului municipalitatii pentru sterilizarea cainilor cu stapan, au fost sterilizati 9.500 de caini, in contextul cresterii abandonului animalelor pe strazi.

In prezent in adaposturile municipalitatii se afla aproximativ 2.000 de caini, adoptiile fiind in scadere. Mai putin de 10 la suta din cainii capturati sunt in prezent adoptati, in conditiile in care, in perioada octombrie 2013 - ianuarie 2014, aproape 90% din numarul cainilor capturati erau adoptati. Bancescu a mai spus ca intre 600 si 700 de caini din cei 4.500 de caini adoptati in perioada octombrie 2013 - ianuarie 2014 au fost returnati pe motiv ca nu s-au adaptat conditiilor oferite de adoptatori.

La sfarsitul lunii iunie, Curtea de Apel Bucuresti a suspendat executarea normelor de aplicare a OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan, la cererea Vier Pfoten, decizia nefiind insa definitiva. Guvernul a constestat decizia la Inalta Curte de Casatie si Justitie. Normele de metodologie aprobate prin HG nr. 1059/2013 pun in aplicare prevederile Legii nr. 258/2013, care modifica si completeaza OUG nr. 155/2001 privind gestionarea cainilor fara stapan.

Potrivit legii adoptate anul trecut, caini fara stapan adaposturile publice pot fi eutanasiati, prin decizie a autoritatii locale, daca nu sunt revendicati sau adoptati, dupa un termen de 14 zile lucratoare.

Cu 84% mai putine persoane muscate fata de iulie 2013

Un numar de 132 de persoane muscate de maidanezi s-au prezentat la Institutul "Matei Bals" din Capitala in iulie, cu 84 la suta mai putine decat in aceeasi perioada a anului precedent, a declarat, joi, coordonatorul de proiect al ASPA Razvan Bancescu, intr-o conferinta.
Citeste si:
Zeci de caini, impuscati pentru a preveni raspandirea pestei...
Zeci de caini, impuscati...

"Putem spune ca in luna iulie 2014 s-a inregistrat cel mai redus numar de muscaturi din Bucuresti din ultimii zece ani. In luna iulie fiind inregistrate, conform Centrului Antirabic al Institutului «Matei Bals», 132 de persoane muscate de caini fara detinator, fata de 849 in luna iulie a anului trecut, numarul incidentelor fiind redus cu 84%", a declarat Razvan Bancescu care a prezentat, joi, situatia proiectului de gestionare a cainilor fara stapan inceput de municipalitate in luna septembrie a anului 2013.

Totodata, Bancescu a precizat ca daca in luna octombrie a anului trecut care erau inregistrate 2.740 de sesizari legate de maidanezi, in luna iulie a acestui an au fost inregistrate aproximativ 400 de solicitari. Coordonatorul de proiect al ASPA a mai precizat ca in ultimele luni a crescut in schimb numarul persoanelor muscate de caini cu stapan, peste 200 de persoane reclamand acest lucru intr-o singura luna.

Citeste si:
Adăpostul de câini de pe şoseaua Odăi din Sectorul 1 va fi închis
Adăpostul de câini de pe...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.