Social 22 August 2014 15:15
Tenorul Toma Popescu, membru fondator al Operei din Timisoara, a decedat miercuri, la varsta de 93 de ani, potrivit institutiei de spectacole.

Toma Popescu va fi inmormantat sambata, la ora 12.00, la Cimitirul din strada Rusu Sirianu din Timisoara.

Nascut la Craiova, pe 12 iunie 1921, tenorul Toma (Tomita) Popescu a absolvit clasele primare, gimnaziul si Liceul "Fratii Buzesti" din Craiova, Conservatorul "Cornetti" din acelasi oras, urmand ca la Bucuresti sa isi cultive vocea (in particular) cu Petre Stefanescu-Goanga si, ulterior, la Conservatorul din Timisoara. A luat lectii de belcanto in Italia, la Roma, cu profesorul Santarelli.

Angajat din anul 1946 la Opera din Timisoara, in calitate de corist, gratie calitatilor vocale deosebite este promovat, la niciun an de la angajare, in calitate de solist vocal, abordand rol dupa rol, fie din opere, fie din operete, distingandu-se prin calitatea, culoarea, penetranta, rezistenta si mai ales usurinta stapanirii registrului acut.

Din repertoriul sau au facut parte: "Barbierul din Sevilla", "Boema", "Tosca", "Madama Butterfly", "Turandot", "Manon", "Lakmé", "Carmen", "Traviata", "Falstaff", "Nunta lui Figaro", "Rapirea din Serai", "Elixirul dragostei", "Don Pasquale", "Evghenii Oneghin", "Boris Godunov", "Cneazul Igor", "Olandezul zburator", "Paiate", "Tara surasului", "Vaduva vesela", "Dragoste de tigan", "Contesa Martitza", "Silvia", "Sange vienez", "My Fair Lady", "Logodnicul din luna", "Vanzatorul de pasari", "Ana Lugojana", "Lasati-ma sa cant".

Citeste si:
Două persoane din România au decedat din cauza gripei
Două persoane din România au...

Ambitusul vocii sale extins si in registrul de contratenor l-a recomandat adesea pentru executia partiturii vocale din cantata scenica "Carmina burana" de Carl Orff, in concertele vocal-simfonice ale Filarmonicilor din Timisoara si Arad, dar si la Bruxelles.

Dupa pensionarea din 1974 s-a dedicat carierei didactice, pregatind vocal numerosi cantareti din intreaga lume, inclusiv romani, in studioul sau din Viena. In 2001 a tinut un curs pentru studentii catedrei de canto de la Facultatea de Muzica a Universitatii de Vest din Timisoara.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.