Social13 August 201411:14

Lectura de 2 minute

Potrivit sefului clinicii de psihiatrie la Spitalul Universitar de Urgenta Bucuresti (SUUB), Florian Tudose, din ce in ce mai multi tineri ajung sa aiba degetele deformate din cauza SMS-urilor trimise zilnic.

"Generatia tanara este o generatie hiperconectata care nu intelege cum ar putea sa faca ceva fara calculator. Una dintre problemele grave generate de utilizarea internetului este faptul ca acesti tineri nu agreeaza lucrul in echipa. Echipa lor este in retea. Nu mai au contact cu oamenii. In plus, din cauza SMS-urilor date in numar mare, multi tineri ajung la ortoped cu deformari ale degetelor. Sunt tineri care trimit intre 800 si 1000 de SMS-uri pe zi", a spus medicul.

El a mai aratat ca, in SUA, ADHD-ul a ajuns sa afecteze 11 la suta dintre adolescenti.

"Utilizarea precoce a calculatorului poate duce la un varf al acestei afectini in adolescenta", a mai spus Tudose la dezbaterea cu tema "Tineretul si sanatatea mintala. Sanatatea mintala conteaza", organizata, marti, la Spitalul de Psihiatrie Titan, cu sprijinul Asociatiei Spitalelor si Serviciilor Medicale Bucuresti si Primaria Capitalei.

Potrivit profesorului, actuala generatie tanara este numita, de "unii mai rai", "generatia Z de la zombi".

Citeste si:
Tinder dezvăluie cum s-a schimbat dinamica dating-ului în pandemie
Tinder dezvăluie cum s-a...

"Mi se pare ca lucrurile au luat-o intr-o directie gresita. Traim intr-o societate informationala, profund schimbata, in care retelele de comunicare tot mai extinse duc la modificarea comportamentului unui individ intr-o directie pe care uneori nici nu o putem anticipa. In societati din ce in ce mai tehnologizate, cum sunt cele americane sau japoneze, exista o multime de victime, de tineri care devin dependenti de aceste retele", a mai spus medicul Tudose, potrivit MEDIAFAX.

El a mai explicat ca memoria electronica nu educa, ci informeaza. "Este o diferenta intre educatie si informatie. Educatia este intotdeauna o informatie structurata, are o scara de valori la care se refera. Cand navighezi pe internet nu te educi, te informezi", a continuat Florin Tudose.

In ceea ce priveste retelele electronice de comunicare, Tudose a aratat ca utilizatorul acestora este obligat la o oarecare imobilitate, ceea ce face ca o energie fizica sa se acumuleze si sa nu se mai descarce. Aceasta energie se poate transforma in anxietate, dar si in agresivitate.

Tot referitor la retelele de socializare, medicul spus ca acestea duc la "deindentificarea individului pentru ca se fabrica o identitate imbunatatita si dezintimata". "Dependentii de calculator sunt apatici, abulici, anxiosi, au fobie sociala, nu indraznesc sa se afirme, sunt lipsiti, aparent, de orice fel de dorinta", a adaugat medicul psihiatru.

Citeste si:
Medic din Milano: „Virusul nu mai există din punct de vedere clinic...
Directorul unui spital din...

El crede ca, in astfel de situatii, parintele, scoala, societatea ar trebui sa-i educe si sa le explice copiilor ca internetul este doar o unealta, care poate oferi satisfactii uriase, dar trebuie prudenta in utilizarea lui.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.