Social 29 Iulie 2014 11:17
UMF Targu Mures a castigat o finantare nerambursabila pentru construirea si dotarea unui centru de cercetare avansat, cu doua programe unice in tara, care sa evalueze ce riscuri genetice de boli cardiovasculare are o persoana si sa cerceteze comunicarile anormale intre cavitatile inimii.

Rectorul Universitatii de Medicina si Farmacie, Leonard Azamfirei, a anuntat, luni, intr-o conferinta de presa, ca pana la sfarsitul anului 2015 la Universitate se va face un Centru Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice, in valoare de peste zece milioane de euro, din care 8,4 milioane de euro finantare europeana nerambursabila, prin programul operational POSCCE, transmite MEDIAFAX.

Rectorul a spus ca UMF a castigat una dintre cele mai mari sume europene, la nivel national, si ca urmeaza sa semneze contractul pentru construirea unui Centru Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice, cu o suprafata de peste 4.000 de metri patrati.

Azamfirei a adaugat ca proiectul presupune doua programe unice in tara, care sa evalueze ce riscuri genetice de boli cardiovasculare are o persoana si sa cerceteze comunicarile anormale, congenitale, intre cavitatile inimii.

"Practic, sunt doua lucruri unice, care au contat foarte mult la castigarea proiectului. Laboratorul de genetica si genomica va fi capabil sa disece bratul cel mai ascuns al cromozomilor, sa vada care este profilul genetic al unui bolnav, sa poata da un diagnostic de predictie asupra riscului de dezvoltare a acestei boli. Evident ca pe viitor acest laborator va putea sa se dezvolte si pe alte patologii, nu doar patologia cardiovasculara si neurologica. Al doilea lucru de noutate: aici se va infiinta un Centru de Referinta pentru Canalopatii Cardiace Congenitale, pentru bolile cardiologice congenitale”, a declarat Azamfirei.

Potrivit rectorului, Centrul Avansat de Cercetari Medicale si Farmaceutice va fi dotat cu 412 echipamente de cercetare-dezvoltare in zece laboratoare.

“Cred ca acest proiect va asigura infrastructura de cercetare necesara unui salt semnificativ in tot ceea ce inseamna productie stiintifica la nivel UMF Targu Mures. Erau multe voci care spuneau ca ar vrea sa faca cercetare stiintifica, dar nu au cu ce. In momentul in care va fi gata centrul, vor avea cu ce”, a spus rectorul.

Citeste si:
10 moduri prin care poți să fii sustenabil în viața de zi cu zi
10 moduri prin care poți să...

El a adaugat ca proiectul presupune si crearea a 15 noi locuri de munca pentru chimisti, biochimisti, fizicieni si personal medical si exista deja un plan de recrutare de personal in acest sens.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.