Social 12 Iulie 2014 15:56
O casa veche de peste 100 de ani din zona protejata Armeneasca a fost demolata, in weekend, fara ca proprietarii sa aiba autorizatie de desfiintare si urmand ca, pana in mai 2016, sa fie construita in locul ei o locuinta cu etaj, Primaria Capitalei sesizand organele de urmarire penala.

Casa din strada Semilunei nr. 1 situata in zona construita protejata nr. 39 Armeneasca a fost demolata in totalitate, weekend-ul trecut. La adresa respectiva, pe gardul santierului este pus un anunt potrivit caruia se construieste o locuinta formata din subsol, parter si un etaj, in baza autorizatiei nr. 183/1226399 din 2 aprilie 2014. Inceperea lucrarilor a avut loc pe 15 mai anul acesta, iar termenul pentru finalizarea lor este 15 mai 2016, potrivit aceluiasi anunt.

Potrivit presedintelui Asociatiei "Salvati Bucurestiul", Nicusor Dan, sambata, membrii ONG-ului au sunat la 112 pentru a sesiza demolarea. La fata locului s-au prezentat pe rand oficiali ai Politiei Capitalei, Politiei Locale a Sectorului 2 si ai Politiei Locale a Capitalei, fiecare aratand ca sesizarea nu este de competenta sa.

Inspectoratul de Stat in Constructii nu a putut fi sesizat, intrucat nu lucreaza in weekend, perioada in care au loc numeroase demolari in Capitala, a mai aratat Nicusor Dan.

Contactati de MEDIAFAX, reprezentantii Primariei Municipiului Bucuresti au raspuns ca Directia Control a Directiei Generale de Politie Locala si Control a Municipiului Bucuresti a efectuat, joi, verificari pe teren la imobilul din str. Semilunei nr. 1, sector 2.

Pentru acest imobil Primaria Municipiului Bucuresti a emis autorizatia de construire nr. 183/1226399/02.04.2014, prin care s-a aprobat executarea lucrarilor de construire pentru «consolidarea, supraetajarea si reamenajarea constructiei de locuit Sp+P existenta, care va avea in final regim de inaltime Sp+P+1Ep, inclusiv instalatiile interioare aferente si reconfigurare magazie in terasa cu spatii de depozitare, amenajare curte, refacerea imprejmuirii terenului».

Avand in vedere ca prevederile autorizatiei de construire nu au fost respectate, incalcandu-se astfel prevederile Legii nr.50/1991 privind autorizarea executarii lucrarilor de constructii, reprezentantii PMB au sesizat Parchetul de pe langa Judecatoria Sectorului 2.

Citeste si:
Andreea Bălan, fără acces în propria casă. Cum a ajuns în această...
Andreea Bălan, fără acces în...

"In conformitate cu prevederile art. 24 lit. a din Legea nr. 50/1991 - republicata, cu modificarile si completarile ulterioare, executarea, fara autorizatie de construire sau de desfiintare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, de lucrari la constructii, reprezentand monumente istorice, inclusiv la anexele acestora, identificate in acelasi imobil - teren si/sau constructii, la constructii amplasate in zone de protectie a monumentelor si in zone construite protejate, stabilite potrivit legii, ori la constructii cu valoare arhitecturala sau istorica deosebita, stabilite prin documentatii de urbanism aprobate, constituie infractiune, aceasta fapta fiind sanctionata cu inchisoare de la 3 luni la un an sau cu amenda", mai mentioneaza reprezentantii PMB.

Contactat de MEDIAFAX, arhitectul Dan Marin, membru in Comisia zonala a monumentelor istorice Bucuresti, care functioneaza pe langa Directie de Cultura Bucuresti din Ministerul Culturii, a aratat ca proiectul proprietarilor pentru Semilunei nr. 1 a fost prezentat de doua - trei ori in comisie si respins de fiecare data.

Citeste si:
Enigma din Sectorul 4: Bolarzi albi noi, înlocuiți după câteva...
Enigma din Sectorul 4:...

Proprietarii si-ar fi dorit sa faca niste extensii din sticla la casa respectiva, recomandarea arhitectilor fiind sa construiasca un etaj in acelasi stil cu restul casei.

"Nu stiu ce s-a mai intamplat apoi. Directia de Cultura da avizul final, noi nu-l vedem. Rolul comisiei este consultativ", a explicat Dan Marin.

Acesta a mai precizat ca locuinta respectiva, ca si celelate din zona, era din cea de-a doua jumatate a secolului al XIX-lea - inceputul secolului XX, pana la Primul Razboi Mondial, "perioada Carol I", ilustrand un stil de arhitectura tipic bucurstean pentru vremea respectiva.

"E vorba de case cu curte, cum se faceau in Bucuresti, imbracate in stilul francez, referinta la acea vreme", a explicat Dan Marin, adaugand ca sunt mai multe zone cu astfel de imobile in Bucuresti, "foarte interesante si placute ca locuire".

Citeste si:
Amenajarea casei: 4 situaţii în care ai nevoie de autorizaţie
Amenajarea casei: 4 situaţii...

El a mai aratat ca, desi imobilul respectiv nu era monument istoric, el contribuia la valoarea zonei protejate din care facea parte. "O zona protejata are valoare de ansamblu. Nu poti sa darami casa cu casa, doar pentru ca nu e fiecare monument. Atmosfera trebuie conservata prin pastrarea fiecarei case", a explicat Dan Marin.

Potrivit lui Nicusor Dan, ar trebui schimbata legislatia pentru a se putea interveni in cazul demolarilor ilegale care au loc in weekend.

"Cerem Ministerului Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice, pentru ca are in competenta dezvoltarea urbana a Romaniei, schimbarea cadrului interventiei de urgenta pentru situatia constructiilor care se desfasoara fara autorizatie, sau aceasta nu este respectata si reglementarea cadrului sanctiunii penale pentru desfasurarea de lucrari fara autorizatii", a declarat presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul".

Citeste si:
Arad: Primăria demolează peste 80 de balcoane de la cinci blocuri,...
Arad: Primăria demolează...

El a explicat ca exista un ordin al acestui minister care spune ca orice lucrare care nu are panou de identificare trebuie oprita, insa documentul nu spune care este institutia care trebuie sa opreasca aceste lucrari.

Potrivit lui Nicusor Dan, ar trebui ca in normele metodologice ale Legii 155/2010 a Politiei Locale sa fie prevazut ca orice politist local poate sa opreasca lucrarile in santierele unde nu exista panou. De asemenea, lucrarile ar trebui sa poata fi oprite daca nu este respectata o prevedere din normele metodologice ale Legii nr. 50/1991 (Legea constructiilor) care spune ca directorul de santier trebuie sa aiba pe santier toata documentatia inclusiv autorizatia de construire sau demolare.

Presedintele Asociatiei "Salvati Bucurestiul" a mai spus ca a cerut in mai multe randuri Ministerului Dezvoltarii instituirea online a unui Monitor Oficial al autorizatiilor de construire sau de desfiintare, care sa contina toata informatiile regasite pe panourile constructiilor, inclusiv schitele elementare ale acestora.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.