Social 9 Iulie 2014 11:15
Mai multi fosti detinuti de la Penitenciarul Gherla, condus la sfarsitul anilor '50 de tortionarul Constantin Istrate, povestesc despre chinurile indurate atunci, amintind de bataile cu ciocanul in talpi si de prizonieri care au fost omorati.

Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului si Memoria Exilului Romanesc a solicitat, marti, Parchetului ICCJ inceperea urmaririi penale in cazul lui Constantin Istrate (88 de ani), fost loctiitor al comandantului de la Colonia de Munca Onesti si fost loctiitor al comandantului de la Penitenciarul Gherla pentru savarsirea de infractiuni contra umanitatii, transmite MEDIAFAX.

Potrivit IICMER, Istrate a fost descris de fostii detinuti politici drept unul dintre cei mai cruzi tortionari din penitenciarele comuniste, prin duritatea regimului de detentie aplicat, facandu-se vinovat de decesul a 217 detinuti, din care 216 la Penitenciarul Gherla.

Este cunoscut ca fiind tortionarul lui Paul Goma si a lui Octav Bjoza.

Din marturia lui Octav Bjoza reiese ca, in urma unei revolte in Peniteniciarul Gherla prin care detinutii cereau regim de detentie mai uman, Constantin Istrate a montat pe terasa o pusca mitraliera cu care "a secerat" fatada inchisorii.

"La Gherla avusese loc o asa-zisa revolta a frontieristilor, cand am ajuns. Au batut cu picioarele de pat demontate in usi de ziceai ca le sparg. Si au cerut sa vina comandantul, sa se revina la un regim de detentie mai uman, sa li se dea pachete, medicamente, nu stiu ce. Au adus pompierii cu furtune de apa ca sa-i stropeasca, sa-i ude. Si se-auzeau tipetele pana in centrul orasului, caci penitenciarul e relativ aproape de centru, la 200 - 300 de metri. Si se auzea vuietul ala, cum urlau detinutii. Atunci au lansat zvonul in oras ca inchisoarea a luat foc, ca-i un incendiu, si de-aia trec pompierii. Dar Istrate o pus pe terasa de la pavilionul II parter o pusca mitraliera din-aia cu doua picioruse si-a tras, a luat la secerat fatada inchisorii si se zice ca un om ar fi murit si inca vreo cativa ar fi fost raniti de gloantele trase de acest criminal, care au ricosat din paturile metalice", povesteste Octavian Bjoza.

Citeste si:
Tortionarul Ion Ficior a murit la Jilava
Tortionarul Ion Ficior a...

Potrivit unui alt fost detinut Alexandru Maier, "frontieristii, care au fost in acea camera mare, au aruncat obloanele si-au dat jos si exhaustoru'. Si-atuncea au pus scara asta de pompieri si-o urcat capitanul Istrate cu pistol automat si a tras pe geam. Dupa doua sau trei zile, am fost in camera aceea si-am numarat sapte cartuse pe care le-a tras... ca o prins ricoseu din tavan si o lovit in perete. Atunci i-a lovit pe doi care erau in geam...".

Despre cruzimea tratamentelor aplicate de Constantin Istrate, fostul detinut Octavian Bjoza aminteste bataile cu ciocanul in talpi.

"Si ne opreste si ne duce in camera ofiterului de serviciu. Ofiter de serviciu era gardianul Stan, din Mintiu Gherlii de loc. Si zice Istrate: 'Bine, ma, pai voi vreti sa ma bagati in puscarie alaturi de voi? Pai voi n-aveti grija de sanatatea voastra, ma? Pai, desculti, ma? De ce nu v-ati pus, ma, ciorapi? Voi vreti sa va-mbolnaviti, sa muriti p-aici, ma? Sa ma bagati pe mine in puscarie langa voi, ma?' Zicea asa in bataie de joc, ca mureau pe capete saracii. 'Ia stai sa-ti dau eu ciorapi, ma, daca n-ai!'. Si ne-a asezat pe burta, pe mozaicul incaperii, ne-a pus sa ridicam de la genunchi picioarele in sus cu talpile apropiate si sa stam cu capul pe maini. A luat ciocanul cu care batea gratiile de la ferestre la predare si la primire, ca sa vada daca cineva in timpul zilei sau noptii nu le-a taiat sa fuga. Da' cu ce sa le tai? Si-ai nostri aveau atata demnitate in ei, incat nici daca ne deschideau usile nu fugeam. Spuneam ca sa vina sa-si ceara iertare de la noi daca vor sa plecam acasa... Asa eram de naivi, pe undeva. Ei, si cu ciocanul cu care batea in gratii, care era un cilindru de stejar cu dimensiunile de 20 de centimetri lungime si un diametru de vreo 10, si o coada lunga cam de 1.20 metri, facuta din carpen sau salcam, lemn fibros care nu se rupe. S-a dat in spatele meu si a-nceput sa dea cu ciocanul in talpi cum dai cu toporul cand tai lemne. Mi-a spus: 'Scoate bocancii!' In gandul meu zic: 'Aoleo, ce-o sa ma doara acum'. La un moment dat, dupa ce-am scos un bocanc, zice: 'Nu, unul lasa-l!' M-am gandit: 'Ba, asta mai are un pic de suflet in el, probabil'. Si cautam cand ma lovea sa imping piciorul cu cativa milimetrii, un pic mai sus ala cu bocancul ca sa preia el lovitura, daca se putea.Si imi trage 25 de lovituri. Simteam cum trupul se contracta si mi se parea ca din contractia aceea parca saream de la pardoseala cativa centimetri, o palma, ca pentru o clipa, pentru o fractiune de secunda, inving gravitatia. Parca simteam cum sar, ma opresc, si iara cad. Lovea, se contractau muschii, saream parca. Si zice: 'Ia uite Stane, banditul nu ca nu tipa, da' nici nu icneste! Ia stai, ba, sa-mi dau vestonul jos. Ia pune vestonul acolo in cuier sa-i mai trag o portie'. Dupa 50 de lovituri a trebuit sa cheme din celula pe cineva cu o patura si m-a tarat in celula. Cand am ajuns, ai care aveau vechime de ani de zile au intrebat imediat: 'Te-o lovit peste bocanc?' Eu fericit: 'Da!'. 'Scoate-l repede! Rupeti-l! Distrugeti-l! Taiati-l! Scoate-l repede ca altminteri e groaznic, te strange ca-ntr-o menghina si o sa ai dureri cumplite!'. Nu l-am mai putut scoate deja... Si durerile erau groaznice. Atunci cu o coada de lingura ascutita mi-au taiat cusaturile bocancului si-au crapat pielea, si asa, sacrificand bocancul, au reusit sa ma salveze de-acele dureri extraordinare", mai arata Octav Bjoza.

Citeste si:
Iohannis: Romania nu mai poate fi condusa dupa principiile...
Iohannis: Romania nu mai...

Un alt fost detinut, Costica Budu, povesteste ca 20 de persoane mancau dintr-o paine de doua kilograme.

"La Gherla, acolo inchisoare, mama Dumnezeule! Istrate, Somlea si cu Carciu, care-i mort, si nu-i mai tin minte pe toti... Si bataie ce-am luat! Ghioaga pe noi era mereu. Trebuia sa stai sfant. Daca ne ducea la plimbare, pe scari, de sus de la 4, apoi la fiecare colt de etaj stateau cu ghioaga si dai. Trebuia sa fugi tare sa scapi. Si aveam batrani care nu mai puteau sa fuga (...). Nu puteai sa faci nici o miscare, nimic, atat doar: sters, veceu, tineta. Era tineta inauntru, nu te scotea la veceu decat odata pe zi, dimineata. Foamea!? Nu mai zic de foame, ca era zi de zi. Daca 20 de insi mancam dintr-o paine de 2 kile. Deci nu-ti venea nici o suta, ca o taia cu cutitu si se mai farama. Si la 1.00 iti trantea o varza din aia. Si cand esti tanar mananci mai mult. Batranii, saracii, ziceau ca le ajunge, dar vai de capul ei de mancare, ca nu era consistenta", spune Costica Budu

Citeste si:
Monica Iacob Ridzi, internata la un spital din Cluj-Napoca
Monica Iacob Ridzi, internata...

Medicul Gheorghe Cornea povesteste despre cum oamenii erau adusi in saci si descarcati dintr-un camion, unii ajungand morti.

"Eram doi medici, eu si unu Maier, din Targu Mures. El era, de fapt, student. El era cu patul incolo, spre geam. Zic: 'Ma Maier, ia uita te tu ce se intampla in curtea aia, ma!'. Se auzeau vaiete, zgomot de motor, zgomote. Ala se uita si zice: 'Nu stiu ce descarca dintr-un camion. Niste saci. Ii arunca jos. Ma, dar sacii aia sunt vii, parca maraie cineva!'. Erau niste oameni... Se deschide usa la celula: 'Cornea si Maier, imbracati va si iesiti afara!'. Ne ducem jos. Istrate: 'Puneti mana pe ei si vedeti-le pulsul! Care-s morti ii lasati aicea, gramada, care-s vii luati-i in brate si ii duceti sus, in camera!'. Nu stiam cine sunt astia. Pun mana pe puls, pun mana la gat, nimic. Erau inghetati, morti. Unii erau mai pe picioarele lor, unii trebuiau dusi in spate. Si i-am carat in spate", arata Gheorghe Cornea.

Citeste si:
Cutremure în Turcia: În mijlocul dezastrului sunt prinşi şi mulţi...
Cutremure în Turcia: În...

Petru Duicu povesteste ca a fost incarcerat langa camera sefului de sectie, de unde auzea tipetele detinutilor maltratati.

"A fost teroare, dom'le. Zbirul era locotenentul Istrate Asta era un tip mic, moldovean, se tinea in permanenta tantos. Asta era cu bataia, iar Mihalcea era cu fabrica. Mai erau militieni groaznici: fratii Somlea si mai era un militian micut, de zicea ca e de la Manastirea Nicula, peste deal de la Gherla", a aratat Petru Duicu .

Un alt fost detinut, Alexandru Jauca, sustine ca perioada cea mai grea in penitenciarul Gherla a fost cand era sef locotenentul Constantin Istrate.

"La Gherla batausi erau toti. Si gardienii. Cel mai feroce la Gherla in perioada cand am fost eu era locotenentul Istrate. De altfel, de locotenentul Istrate vorbeste si Paul Goma cu cartea lui despre Gherla. Povesteste ce bataie a luat din cauza ca i-a gasit o bucatica de hartie, ceva. Pentru chestia asta l-a batut cu vana de bou", arata Alexandru Jauca.

Fostul detinut Traian Merca povesteste si el despre cruzimea batailor aplicate.

"Era unu Tudoran si cu (Constantin) Istrate, adjunctul comandantului inchisorii. Puneau oamenii pe scaun intins, doi taneau de maini, doi de picioare, si altii doi da-i la fund. Puneau un cearceaf ud si dadeau. Va spun ca era fundul la cativa, ferfenita. Cum bati snitelul asa era fundul la oameni. Io am vazut asta. Si unul stiu ca o fost informator si n-o mai vrut sa fie, si l-or batut de l-or aruncat in camera ca omul mort. Si se uita pe vizeta si care cum vedea ca merge sa-i deie o mana de ajutor sau sa-i deie ceva il lua si pe el", a povestit Traian Merca.

Detinutii erau chinuiti si umiliti si cand faceau dus, dupa cum relateaza Vasile Panzariu.

"Da, inainte de revolutia din Ungaria am ajuns in Gherla. Am prins acolo si greva frontieristilor din 1958, cand Istrate o tras inauntru, in camera mare unde erau frontieristii, si a impuscat un maghiar in burta. Ei, dupa aceea s-o introdus pedeapsa cu bataia pentru orice miscare. Iti farama' oasele, te scotea' sa te speli la baie si pe trepte erau gardieni pana jos. Si cu ciomege, cu lemne de matura: 'Arde-i! Da-i!'... si descult te lua, nu dadea' voie sa fii imbracat. Cand mergeai, treceai prin culoarul asta cu gardieni si: Poc!.. Mergeai mai repede, luai mai multe, stateai mai incet, tot multe luai! Si cand ajungeai, tot pocnit, dadea' drumu' la apa sa te speli rapid. Si dadea drumu' cand la apa calda, cand la apa rece, si cand erai cu sapunu' tat pe tine: 'Hai! Pas alergator! Da-i drumu' inapoi!'... Niste chestii...", spune Panzariu.

Acesta mai povesteste si despre experienta in carcera: "Neagra era jos, la parter, vizavi de unde era baia. Neagra cum era? Poate ati mai auzit si stiti. Aveam numai sus un geam, inauntru nimic, numai beton. Iti stingea lumina de sus, aprindea un bec numa' de control, din cand in cand. Si cum m-o trantit inauntru, - acuma imi vine si sa rad - am inceput sa dau cu mana ca sa ma asez si eu undeva acolo. Cand colo, domne, dau peste ceva moale! Era' niste paie de la o patura sau de la o saltea veche, umede, putea' toate acolo. Ei, si apoi dau peste un picior sau o mana! Era un mort acolo! Bai frate, iti inchipui, cat am stat acolo in bezna, am fost cu un cetatean mort. Da' nu m-o tinut hotii mult acolo. Stiu eu, cat sa fi fost? Dupa vreo sase-opt ceasuri m-o scos de acolo. Ei, si am aflat mai tarziu ca acolo era un maghiar, unu' tanar, care murise, si pana sa-l duca la morga sau sa-l ingroape, l-o lasat provizoriu acolo".

"Cand o fost rebeliunea cu frontieristii... o fost asa. Frontieristii o avut o camera de 150 de persoane, si nu avea' veceu in camera. Restu' camerelor toate aveau veceuri, dar acolo era veceu separat. Si administratia, ca sa-i bazaie, le-o-nchis veceul si le-o bagat tinete... Si-apoi astie o dat afara tinetele, astia iara le-o bagat si nu le-o deschis veceul, si-apoi astia o dat oblonele jos... Pe urma, dupa rebeliune, ne-o pus de-lea infundate, scandura la scandura, si n-ai mai primit aer, numa' pa deasupra da' putin. Si-apoi astia o dat jos toate obloanele alea de scandura, si-apoi a-nceput a striga: Criminalii! si Vrem procuror general! Era Goiciu atunci comandant. Si-apoi pan’ la urma o venit Goiciu cu-n batalion de gardieni si cu Istrate, ca asta era cu regimu’ si paza. Si-apo’ o blocat usa... Astia din-nauntru or strigat: 'Gherla!' Si o iesit lume din oras catre puscarie, s-o facut mare scandal atunci... Pa noi pe toti ne-o pus pe burta in paturi, si-apoi chiar prin camera noastra o bagat pompierii furtunu'... Ca ce-o facut astia? O facut foc din carpe, sa miroasa, ca ii foc si chestii in camera... Si-apoi o-nceput pompierii sa le baje apa, da' n-o reusit, ca astia o bagat toate saltelele-n geamuri si n-o putut baga. Pa urma locotenentul major Istrate o deschis vizeta si o tras cu automatul in camera, si-atunci i-o demoralizat... Si-apoi gardienii o impins usa si paturile alea de le-or pus ei la usa, si o intrat inauntru. Dup-aia i-o scos afara, i-o pus pe toti in lanturi, si-n fiecare zi-i ducea la baie jos, si acolo ii batea pana ii lasa lati. Turna apa pa ei si ii ducea... si iar ii aducea... Da' nu pe toti o suta cinzaci, numa' pe o parte din ei, p-astia care o facut protestu aista", povesteste si Victor Pop.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.