Social 18 Iunie 2014 09:28
Linsarea "barbara" a unui tanar rom supectat de comiterea unor spargeri intr-o localitate de la periferia Parisului a starnit, marti indignare in Franta.

Presedintele socialist a denuntat "acte incalificabile si nejustificate", care contravin tuturor principiilor pe care se fondeaza statul francez, exprimandu-si "indignarea" si cerand "angajarea tuturor mijloacelor pentru gasirea autorilor acestei agresiuni".

Este un act "inacceptabil", iar "responsabilii" trebuie "gasiti cat mai repede pentru a raspunde pentru actiunile lor in fata justitiei", a declarat premierul francez Manuel Valls.

Darius, un adolescent roman de etnie roma in varsta de 16 ani, este in coma dupa ce a fost batut de mai multi indivizi care il suspectau de furt. Adolescentul locuia impreuna cu familia si alti romi intr-o casa parasita din cartierul Pierrefitte-sur-Seine, in nordul Parisului. A fost gasit vineri seara in stare de inconstienta, intr-un carucior de supermarket, abandonat in apropiere de cartierul La Cité des Poètes.

Procurorul din Bobigny, Sylvie Moisson, insarcinata cu ancheta, a declarat, marti seara, ca acest "act de barbarie" are ca mobil o tentativa de "razbunare personala". "Nu se poate simplifica la un antagonism intre cele doua comunitati, nu a existat stigmatizare nici de o parte, nici de cealalta", a afirmat ea, citata de MEDIAFAX.

Potrivit primelor elemente ale anchetei, adolescentul ar fi fost rapit de catre cativa tineri, a precizat Moisson, care nu a precizat numarul acestora.

In aceeasi zi, un furt a avut loc in localitate, autorul acestuia fiind pus pe fuga de un martor. "El a facut o descriere care putea corepunde unui tanar de curand urmarit, rapit, sechestrat, batut pana la moarte si lasat sa moara nu departe de locul in care a fost rapit", a precizat procurorul, evocand "represalii" fondate pe "zvonuri".

Citeste si:
Interviu cu Lucian Gheorghe, românul care antrenează creierul...
Interviu cu Lucian Gheorghe,...

Intre rapirea si descoperirea lui Darius, mai multe cereri de rascumparare au fost efectuate pe langa familia sa, fiind utilizat telefonul sau mobil.

Grav ranit, minorul a fost internat la Spitalul Lariboisière de la Paris, unde se afla intr-o stare critica luni. "Prognosticul sau vital este angajat. Este in coma", a precizat o sursa judiciara.

O ancheta a fost deschisa pentru "tentativa de omor voluntar in grup organizat si rapire si sechestrare in grup organizat".

- Violentele impotriva romilor sunt in crestere in Franta

Potrivit primarulului din Pierrefitte-sur-Seine, Michel Fourcade, mai multe masini au ferestrele sparte si au fost jefuite in ultimul timp in Cité des Poètes, generand resentimentele unor locuitori fata de romi, acuzati de comiterea acestor furturi.

Citeste si:
Ce părere are Ilinca Vandici despre Alex Abagiu. Declarații despre...
Ce părere are Ilinca Vandici...

Ministrul roman de Externe, Titus Corlatean, a solicitat Frantei, intr-un comunicat, "sa ia toate masurile necesare pentru identificarea si aducerea in fata justitiei a persoanelor responsabile de atrocitatile comise asupra unui cetatean minor presupus de origine romana". "Un asemenea act nu isi gaseste absolut nicio justificare", se arata in comunicat.

Numeroase asociatii au facut conexiuni intre agresarea lui Darius si stigmatizarea romilor in Franta.

"Acest incident este consecinta terifianta a politicilor publice ineficiente", a reactionat organizatia Romeurope.

Manuel Valls s-a aflat in centrul unei polemici dupa ce a declarat anul trecut pe cand era ministru de Interne ca "romii sunt destinati sa ramana in Romania sau sa se intoarca".

In opinia senatoarei ecologiste Aline Archimbaud, "acest act de violenta este rezultatul unor campanii de stigmatizare si ura care se multiplica".

Citeste si:
Secțiile de votare din România, deschise pentru prezidențialele din...
Secțiile de votare din...

Potrivit unui anchete efectuate recent, 85% dintre francezi cred ca romii isi exploateaza copii, in timp ce 78% sunt de parere ca ei traiesc in general din furturi si trafic.

Potrivit Amnesty International, agresarea tanarului rom se inscrie "intr-un context de evacuari fortate care arunca pe strazi romi si migranti, condamnandu-i astfel la ratacire si la conditii de viata extrem de precare".

Autoritatile romane au apreciat ca "asemenea acte de o violenta extrema" sunt "intr-o anume masura rezultatul manifestarii publice de atitudini xenofobe si, adesea, rasiste, din ce in ce mai prezente in abordarile unora dintre politicienii din spatiul european".


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.