Social 3 Aprilie 2014 18:58
Chirurgia regenerativa este strans legata de tesutul adipos, deoarece acesta contine celule stem cu proprietati similare celor din maduva osoasa, fiind cea mai importanta sursa de astfel de celule.

"Regenerarea tisulara este procesul sau ansamblul de procese prin care se pot inlocui sau regenera celule sau organe, in vederea restabilirii unei functii normale a acestora. Chirugia regenerativa este strans legata de tesutul adipos, deoarece acesta contine celule stem. Ele au aceleasi proprietati ca si celulele stem din maduva osoasa, facand din tesutul adipos cea mai importanta sursa de celule stem mezenchimale adulte", a declarat Jianu, la evenimentul de lansare a Societatii de Medicina si Chirurgie Regenerativa, organizat la Institutul de Biologie si Patologie Celulara "Nicolae Simonescu" din Capitala.

Potrivit prof. dr. Jianu, procentul de celule stem mezenchimale din maduva osoasa scade cu varsta. "In schimb, surplusul adipos la oameni, global, este in crestere, astfel incat celulele stem din acest tesut devin o noua speranta, cu un numar de celule de 500 de ori mai mare la aceeasi cantitate, comparativ cu maduva osoasa. In lume, se face cercetari ample pentru a utiliza celulele stem din tiesutul adipos in bolile inflamatorii ale intestinului subtire si colonului si chiar in imbunatatirea functiei miocardului dupa infarct, in urologie, artopedie, precum si in vindecarea mai rapida a traumatismelor dupa accidente, in chirurgia plastica estetica", a adaugat prof. dr. Dana Jianu.

Mai mult, a spus medicul, celulele pot fi transplantate, odata cu tesutul adipos sau de sine statatoare, pentru corectarea diferitelor lipsuri de parti moi in orice zona a corpului, ameliorarea cicatricilor dupa arsuri vechi sau noi, anti-imbatranire sau dupa medicatia antiretrovirala la pacientii cu HIV/SIDA.

"Toata lumea, acum, lucreaza cu celule stem - la regenerare miocardica, hepatica, musculara, piele, sa poti reface o cicatrice", a declarat, cu acelasi prilej, presedintele Societatii de Medicina si Chirurgie Regenerativa, academicianul Maya Simionescu.

Potrivit acesteia, rezultatele cercetarilor care sunt in desfasurare in prezent ar putea fi puse in practica in cativa ani.

"Se lucreaza asa de intens incat putem sa avem surpriza ca rezultatele sa apara mai devreme. In cercetare, este foarte important sa nu grabesti lucrurile pana cand nu le aprofundezi foarte bine, pentru ca poti sa ai surpriza sa nu functioneze", a adaugat Simionescu.

Citeste si:
Misteriosul sarcofag de plumb descoperit în catedrala Notre-Dame va...
Misteriosul sarcofag de plumb...

La randul sau, managerul Institutului "Matei Bals", prof. dr. Adrian Streinu Cercel, a spus ca toate descoperirile care se vor face in acest domeniu vor reprezenta viitorul medicinei.

"In momentul de fata, noi mergem spre o medicina care este aplicata pacientului, pentru ca se stie inca din antichitate ca nu exista boala, ci exista bolnav, iar aceasta medicina regenerativa tocmai ia in calcul acest concept. In Romania, noi avem in calcul o serie de patologii, cum este cea a HIV, unde, de exemplu, tesutul adipos se mobilizeaza si se plaseaza dintr-o parte in alta, afectand in special organele interne. Medicina regenerativa isi propune sa stabilizeze tesutul adipos in asa fel incat aceste efecte secundare care, pe de o parte, sunt date de medicamente si pe de alta parte de boala, sa nu mai apara. Vorbim de o restructurare a tesutului. In cazul HIV, este vorba de o vindecare functionala, in sensul ca virusul este in organism, dar nu mai are nevoie de terapie retrovirala. Este un concept lansat de un an si jumatate la nivel mondial. Pentru bolile infectioase, exista o speranta prin aceste cercetari", a spus profesorul Streinu.

Citeste si:
Bolile care se pot trata cu celule stem
Bolile care se pot trata cu...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.