Social 25 Martie 2014 10:09
In jur de 60 la suta din romani nu fac niciodata sport, aproape de media europeana de 59 la suta, cei mai activi cetateni ai UE fiind in Suedia, unde 70 la suta dintre ei desfasoara activitati fizice cel putin o data pe saptamana, potrivit unui sondaj Eurobarometru.

Potrivit rezultatelor celui mai recent sondaj Eurobarometru privind sportul si activitatea fizica, 59 la suta dintre cetatenii Uniunii Europene nu fac niciodata sport sau rareori desfasoara activitati sportive, in timp ce 41 la suta fac sport cel putin o data pe saptamana.

Europa de Nord este mult mai activa fizic decat sudul si estul, arata statistica.

Astfel, 70 la suta dintre respondentii din Suedia au declarat ca fac sport sau activitati fizice cel putin o data pe saptamana, plasandu-se cu putin inaintea Danemarcei (68%) si Finlandei (66%), care sunt urmate de Olanda (58%) si Luxemburg (54%), spune MEDIAFAX.

La cealalta extrema a clasamentului se afla Bulgaria, unde 78% dintre persoane nu fac niciodata sport sau activitati fizice, urmata de Malta (75%), Portugalia (64%), Romania (60%) si Italia (60%).

"Comisia se angajeaza sa sprijine statele membre in eforturile lor de a incuraja populatia sa fie mai activa. Vom pune in aplicare recent adoptata Recomandare a Consiliului privind activitatile fizice menite sa imbunatateasca sanatatea si vom accelera planurile in vederea instituirii unei saptamani europene a sportului. Noul program Erasmus + va oferi, la randul sau, - pentru prima data - finantare pentru initiativele transnationale de promovare a sportului si a activitatii fizice", a declarat Androulla Vassiliou, comisarul european responsabil de domeniul sportului.

Sondajul arata ca in special autoritatile locale ar putea face mai mult pentru a incuraja cetatenii sa fie activi din punct de vedere fizic. Desi 74 la suta dintre respondenti sunt de parere ca cluburile sportive locale si alti furnizori ofera suficiente oportunitati pentru activitati fizice, 39 la suta considera ca autoritatile locale nu fac destul.

Acest sondaj Eurobarometru a fost realizat pentru Comisia Europeana de catre reteaua TNS Opinion & Social in cele 28 de state membre, intre 23 noiembrie si 2 decembrie 2013. Aproape 28.000 de respondenti din diferite grupuri sociale si de populatie au participat la sondaj.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.