Social 7 Martie 2014 17:14
Guvernul vrea sa construiasca o sala de concerte la standarde internationale in Bucuresti, ce urmeaza sa devina un centru de referinta pentru Festivalul "George Enescu", potrivit programului adoptat de Executiv.

De asemenea, potrivit sursei citate, sustinerea sistematica si continua a participarii romanesti la evenimente culturale de talie internationala, precum Bienala de la Venetia si Salonul International al Cartii, reprezinta o directie de actiune privind promovarea culturii romanesti.

Totodata, dezvoltarea parteneriatului public-privat in domeniul industriilor artistice (media, publicitate, design, moda etc.), clarificarea legislativa si sporirea rigorii reglementarilor in materia proprietatii literare si artistice, elaborarea si implementarea, in parteneriat cu Primaria Generala a Municipiului Bucuresti si cu Primaria Sectorului 3, a proiectului integrat "Centrul istoric al Capitalei", pentru constituirea unei arii culturale protejate, punerea in valoare a monumentelor istorice si a patrimoniului arhitectural, a industriilor si mestesugurilor artistice se afla pe lista directiilor de actiune ale programului adoptat de Guvern.

Programul prevede sprijinirea creatiei artistice contemporane prin sustinerea taberelor de creatie, organizarea de expozitii si evenimente culturale in parteneriat cu Institutul Cultural Roman (ICR), sustinerea industriei cinematografice romanesti pentru a-si intari competitivitatea pe plan international si sprijinirea bisericilor pentru introducerea sistemelor de securitate in lacasurile de cult ce adapostesc obiecte mobile de patrimoniu.

Conform programului, "misiunea principala a politicilor culturale rezida, pe de o parte, in sporirea capacitatii de inventariere, conservare, restaurare si punere in valoare a patrimoniului cultural national si local, iar pe de alta parte, in sustinerea celor mai semnificative forme de creativitate artistica, precum si a industriilor culturale celor mai competitive".

Citeste si:
Un nou magazin Victoria’s Secret te așteaptă în Mega Mall, București
Un nou magazin Victoria’s...

Metoda prin care se urmareste realizarea acestei misiuni este reprezentata de sprijinirea colectivitatilor locale in cresterea capacitatii institutionale, bugetare si tehnice de incurajare, gestiune, protectie si promovare a expresiilor culturale locale si a creativitatii individuale. Acest sprijin are in vedere facilitarea formelor de acces atat la fondurile publice, cat si la programele europene dedicate patrimoniului cultural, industriilor culturale sau dezvoltarii regionale si turismului, se mai spune in programul adoptat de Guvern.

"Cultura nationala este expresia cea mai cuprinzatoare a identitatii nationale, inteleasa in profunzimea si diversitatea ei istorica, iar patrimoniul cultural reprezinta cea mai importanta zestre pe care natiunea o poate aduce in spatiul comun european. In aceasta etapa, prezervarea patrimoniului construit este principala urgenta a politicilor culturale. Protejarea si cunoasterea patrimoniului cultural national, de o diversitate unica in Europa, trebuie sa devina o prioritate pentru intreaga societate romaneasca, prin introducerea acestei teme in educatia formala si informala. Pe aceasta cale, cultura va deveni un bun public constitutiv al cetateniei democratice, deopotriva nationala si europeana. Tocmai de aceea, propunem o viziune care sa conduca la o valorificare intensiva si extensiva a patrimoniului cultural material si imaterial al Romaniei", se mai arata in programul Guvernului.

Citeste si:
Culiță Sterp a scăpat de controlul judiciar. Artistul poate susține...
Culiță Sterp a scăpat de...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.