Oleg Malghineov, ambasadorul Rusiei, a marturisit cu ocazia aniversarii a a 70 de ani de la ridicarea blocadei Leningradului, ca in Romania mai traiesc cateva persoane care au experimentat pe propria piele acest eveniment.

In urma cu 70 de ani, dupa trei ani istorici, Leningrad (Sankt Petersburg - n.r.) a putut sa respire liber si a capatat speranta in viitor iar locuitorii care au ramas in oras sa-au nascut pentru a doua oara", a declarat ambasadorul Rusiei la Bucuresti, Oleg Malghinov, la seara comemorativa dedicata aniversarii a 70 de ani de la ridicarea blocadei fasciste asupra acestui oras.

"Aici, in Romania, mai traiesc cateva persoane care au experimentat pe propria lor piele dezastrul blocadei. Pana acum nu se stie numarul exact al pierderilor de vieti omenesti, dar vorbim de sute de mii de pierderi de vieti omenesti, iar unii oameni de stiinta considera ca cifra aceasta s-ar ridica chiar la un milion" , a mai precizat diplomatul rus, citat de MEDIAFAX

Malghinov a precizat ca data de 18 februarie 1944 este foarte importanta pentru "spiritul si caracterul rus".

"Caracterul rus nu a permis ca orasul sa fie predat si consider ca stramosii lipovenilor care sunt acum in Romania stiu ca acest caracter are trasatura distinctiva de baza: rezistenta. Aceasta rezistenta nu a fost doborata nici de foame, nici de gloantele fasciste, de nimic", a spus ambasadorul Federatiei Ruse.

Oleg Malghinov a multumit rusilor lipoveni din Romania ca poarta "amintirea acestui eveniment si o transfera din generatie in generatie".

Printre vorbitori, s-a aflat si generalul in rezera Badea Dragnea Marin, presedintele Comitetului roman pentru cinstirea eroilor.

"Noi, veteranii si invalizii de razboi ai Armatei Romane savuram aceasta zi in care Leningrad a intrat in normalitate (...) Eroii nu au granite, eroii nu au nationalitate", a declarat generalul Badea Dragnea Marin, ranit la Stalingrad, la 6 august 1942.

Citeste si:
Sondaj INSCOP: Aproape 40% dintre români sunt de părere că Ucraina...
Sondaj INSCOP: Aproape 40%...

Cu sprijinul Parlamentului Romaniei, Ambasada Rusiei, Agentia Federala Rossotrudnicestvo si Comunitatea rusilor lipoveni au organizat, marti, la Palatul Parlamentului, o seara comemorativa consacrata aniversarii a "70 de ani de la ridicarea blocadei Leningradului".

La eveniment au participat parlamentari, reprezentanti ai corpului diplomatic, veterani de razboi, oameni de stiinta si cultura, studenti si elevi.

In cadrul serii comemorative au avut loc diverse evenimente culturale dedicate ridicarii blocadei: expozitie de fotografii, prezentarea unui film documentar, un concert prezentat de elevii Scolii Ruse de pe langa Ambasada Federatiei Ruse la Bucuresti si elevii rusi lipoveni din judetul Tulcea..


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.