Social3 Februarie 201415:54

Lectura de 2 minute

Votul Parlamentului din decembrie 2013 a pus "serios" la indoiala angajamentul politic de a concretiza reformele anticoruptie in Romania, se arata in primul raport anticoruptie al CE, care noteaza ca problemele juridice din noile coduri creeaza "dificultati suplimentare".

Raportul arata ca, desi s-au inregistrat unele progrese in ceea ce priveste combaterea coruptiei la nivel inalt, nu s-au obtinut inca "suficiente rezultate privind lupta impotriva micii coruptii", in timp ce partea de prevenire ramane "mai degraba slaba" atat la nivel central, cat si la nivel local.

Expertii UE noteaza ca, in mare masura, cadrul juridic pentru lupta impotriva coruptiei a fost instituit si remarca masurile adoptate recent in vederea unei reforme a Codului penal si a Codului de procedura penala, transmite MEDIAFAX.

"Cu toate acestea, cateva dintre initiativele legislative cele mai recente ale Parlamentului din decembrie 2013 care, printre altele, ar fi limitat domeniul de aplicare al infractiunii de coruptie si al dispozitiilor din dreptul penal referitoare la conflictele de interese, au pus serios la indoiala stabilitatea legislatiei actuale si angajamentul politic de a concretiza reformele anticoruptie", chiar daca modificarile au fost declarate neconstitutionale de Curtea Constitutionala a Romaniei in ianuarie 2014, se arata in document.

Totodata, CE considera ca exista "provocari considerabile" legate de punerea in aplicare a noilor coduri.

Citeste si:
Mircea Beuran ramane in arest la domiciliu inca 30 de zile
Mircea Beuran ramane in arest...

"Instabilitatea acestor acte legislative si mai multe probleme juridice identificate de profesionistii din domeniu, care ar putea necesita modificari ale codurilor sau ale ghidurilor de interpretare inainte de intrarea lor in vigoare creeaza dificultati suplimentare", precizeaza raportul.

Documentul remarca "rezultatele solide" ale DNA, care a a scos la iveala practici de coruptie care implicau inalti politicieni si functionari publici, in timp ce Inalta Curte de Casatie si Justitie are "o eficienta din ce in ce mai mare privind judecarea cazurilor complexe de coruptie".

Si activitatea ANI este apreciata, dar se subliniaza ca actiunile ulterioare deciziilor ANI s-au confruntat, de-a lungul timpului, cu "dificultati semnificative".

In raport sunt citate si doua sondaje de opinie privind perceptia cetatenilor si a firmelor privind coruptia. Astfel, conform Eurobarometrului special din 2013 privind coruptia, 93% din respondentii romani au fost de acord cu faptul ca in tara lor coruptia este o problema larg raspandita (media UE fiind 76%), in timp ce 42% afirma ca au fost afectati personal de coruptie in viata lor de zi cu zi (media UE - 26%). 82% din romani considera ca mita si utilizarea relatiilor personale sunt adesea cel mai simplu mijloc de a obtine anumite servicii publice.

Citeste si:
Parlamentul a adoptat legea amânării ratelor. PNL vrea să atace...
Parlamentul a adoptat legea...

In sondajul Eurobarometru in randul intreprinderilor din 2013 privind coruptia, 81% din intreprinderile din Romania au afirmat ca "favoritismul si coruptia" reprezinta un obstacol in calea concurentei intre intreprinderile din Romania. 65% din respondenti considerau ca pentru intreprinderea lor coruptia reprezenta o problema, in timp ce 64% considerau ca nepotismul si clientelismul ridicau probleme similare.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.