Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti (TNB), a declarat, vineri, ca "nenorocirea" care a lovit tinerii actori este ca ei "nu joaca si nu isi fac destinul artistic langa mari actori de la care au de invatat", iar prin programul 9G de la TNB li se ofera acestora sansa de a se afirma.

Teatrul National "I. L.Caragiale" din Bucuresti (TNB) a lansat recent programul 9G (TNB pentru Noua Generatie de Creatori de Teatru), pentru a veni in intampinarea tinerilor creatori de teatru. Programul se va derula sub auspiciile Centrului de Cercetare si Creatie Teatrala "Ion Sava", care functioneaza in cadrul TNB si este definit, conform statutului sau, drept "o scoala informala de perfectionare a artistilor si tehnicienilor, platforma deschisa experimentului si investigatiei teatrale si interdisciplinare".

Programul 9G se adreseaza exclusiv tinerilor creatori de teatru, absolventi ai facultatilor de profil, cu varsta pana in 35 de ani, neangajati in institutii de spectacol. Acesta se va desfasura la Sala Mica, care va deveni, in momentul finalizarii lucrarilor de reconstructie a teatrului, un spatiu destinat exclusiv tinerilor artisti. Productiile care vor intra in repertoriul Teatrului National vor face parte din Stagiunea Noii Generatii la TNB, scrie MEDIAFAX.

Ion Caramitru, directorul Teatrului National Bucuresti, a declarat vineri, la conferinta de presa care a avut loc in Sala Mica a TNB, ca, prin intermediul acestui program, actorii primesc toate facilitatile pentru a-si pune in valoare talentul.

Teatrul National "I. L. Caragiale" Bucuresti asigura spatiul pentru pregatirea spectacolului, la Sala Mica sau intr-una dintre salile de repetitii ale teatrului, pentru o perioada de trei saptamani (dintre care o saptamana pe scena de la Sala Mica). In functie de programul de repetitii al teatrului si de disponibilitatea spatiilor (sali de repetitie, foaiere etc.) si de dificultatea proiectului propus, timpul acordat pregatirii spectacolului se poate prelungi, in caz exceptional, cu inca o saptamana.

Ion Caramitru a spus, la conferinta de presa, ca, dupa cele trei saptamani de repetitii, timp de o saptamana, spectacolul se va juca "cu usile deschise, cu intrare libera".

Citeste si:
Alexandru Arșinel, primele declarații după decesul actorului Ion...
Alexandru Arșinel, primele...

"Daca spectacolul este bun, daca spectacolul este promitator, daca spectacolul merita a se dezvolta in interiorul Teatrului National, atunci cream o stagiune pe masura ce apar mai mult de una, doua, trei premiere. O stagiune a acestui teatru. Atunci putem plati drepturi de autor, pentru ca putem pune in vanzare bilete", a spus Ion Caramitru despre programul 9G.

De asemenea, Ion Caramitru a precizat ca a fost atacat prin presa de colegii "mai tineri sau mai putin tineri" ca ar vrea sa-si faca imagine prin intermediul acestui program.

"In primul rand, nu cred ca mai am nevoie de imagine. Eu incerc sa ma despart de imagine cat pot, dar nu inteleg aceasta speculatie (...)", a spus Caramitru

Ion Caramitru a mai spus ca este important ca actorii tineri sa se formeze alaturi de marii artisti, mentionand de perioada in care el a lucrat la Teatrul Bulandra si juca langa "oameni de la care invata seara de seara".

Citeste si:
Zodii care vor avea un destin de poveste până în 2024. Ce se...
Zodii care vor avea un destin...

"Nenorocirea care a lovit aceste generatii de tineri actori este ca ei nu joaca si nu isi fac destinul artistic langa mari actori de la care au de invatat", a completat Ion Caramitru.

"S-a creat un razboi intre generatii, fara miza. Generatia mai matura, mai in varsta ii vrea aproape si nu poate sa-i aiba, ei cred ca aia nu-i vor aproape si uita ca, de fapt, nu se poate din cauza a ceea ce se intampla in legislatie. Am nevoie de minimum 30 de actori tineri aici", a mai spus directorul Teatrului National Bucuresti.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.