Membrii comandamentului de iarna, reunit la Guvern, au extins starea de alerta pentru celelalte judete avertizate, miercuri, prin cod rosu, dupa ce aceasta stare a fost declarata, luni, pentru judetele Buzau, Braila si Vrancea.

Judetele Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea se afla sub avertizare cod rosu de viscol, miercuri, intre orele 15.00 si 22.00, transmite MEDIAFAX.

ANM a precizat ca pana la ora 12.00, in zonele avertizate, vantul si ninsoarea au fost in intensificare progresiva.

Cele sase judete vor fi sub avertizare codul rosu de viscol de la ora 15.00 pana la ora 22.00.

Conform legii, starea de alerta se refera la "punerea de indata in aplicare" a planurilor de actiuni si masuri de prevenire, avertizare a populatiei, limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta, respectiv ale unui eveniment exceptional care, prin amploare si intensitate, ameninta viata si sanatatea populatiei, iar Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta asigura coordonarea unitara a activitatilor.

Astfel, potrivit OUG 21/2004, pe durata situatiilor de urgenta sau a starilor potential generatoare de situatii de urgenta poate fi declansata starea de alerta.

Dupa declararea starii de alerta, sunt puse de indata in aplicare planurile de actiuni si masurile de prevenire, de avertizare a populatiei, de limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta.

In timpul starii de alerta poate fi dispusa, ca masura de protectie, scoaterea din zonele afectate sau potential a fi afectate, in mod organizat, a unor institutii publice, agenti economici, categorii sau grupuri de populatie ori bunuri si dispunerea acestora in zone si localitati care asigura conditii de protectie.

De asemenea, zonele afectate de ninsori si viscol in care este declansata starea de alerta pot primi ajutoare de urgenta si pentru acestea poate fi solicitata acordarea de asistenta internationala.

Pe timpul starii de alerta se pot dispune orice masuri necesare.

Potrivit avertizarii nowcasting cod rosu de viscol, emisa de Administratia Nationala de Meteorologie, in judetele Braila, Buzau, Ialomita, Calarasi, Constanta si Tulcea vor fi intensificari ale vantului, cu rafale de peste 85 de kilometri pe ora, ninsoare abundenta, zapada puternic viscolita si troienita, vizibilitatea fiind redusa spre zero.

Citeste si:
ANM: Trei județe, sub avertizări cod portocaliu de vreme severă....
ANM: Trei județe, sub...

Citeste si: ANM: Avertizare COD ROSU pentru sase judete


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.