Premierul Victor Ponta a aprobat, luni dimineata, instituirea starii de alerta pentru judetele Vrancea, Buzau si Braila. In aceste judete, duminica a fost instituit cod rosu de ninsoare si viscol. Atentionarea meteorologica cod rosu a fost valabila intre orele 15:00 si 21:00

Conform legii, starea de alerta se refera la "punerea de indata in aplicare" a planurilor de actiuni si masuri de prevenire, avertizare a populatiei, limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta, respectiv ale unui eveniment exceptional care, prin amploare si intensitate, ameninta viata si sanatatea populatiei, iar Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta asigura coordonarea unitara a activitatilor, transmite MEDIAFAX.

"Nu avem pierderi de vieti omenesti. Sunt 10.000 de oameni in teren, aproape inca 10.000 sunt pregatiti pentru interventie. Pana la sfarsitul saptamanii, ramanem in acest dispozitiv special. (...) Am aprobat solicitarea de a declara stare de alerta in judetele Braila, Vrancea si Buzau. Acest lucru e necasar pentru a avea comanda unica in ceea ce priveste actiunile de sprijinire a autoritatilor locale", a declarat premierul Victor Ponta.

Astfel, potrivit OUG 21/2004, pe durata situatiilor de urgenta sau a starilor potential generatoare de situatii de urgenta poate fi declansata starea de alerta.

Dupa declararea starii de alerta, sunt puse de indata in aplicare planurile de actiuni si masurile de prevenire, de avertizare a populatiei, de limitare si inlaturare a consecintelor situatiei de urgenta.

In timpul starii de alerta poate fi dispusa, ca masura de protectie, scoaterea din zonele afectate sau potential a fi afectate, in mod organizat, a unor institutii publice, agenti economici, categorii sau grupuri de populatie ori bunuri si dispunerea acestora in zone si localitati care asigura conditii de protectie.

De asemenea, zonele afectate de ninsori si viscol in care este declansata starea de alerta pot primi ajutoare de urgenta si pentru acestea poate fi solicitata acordarea de asistenta internationala.

Citeste si:
Victor Ponta, reproș pentru protestatarii de mediu: „Nu s-au mai...
Victor Ponta, reproș pentru...

Pe timpul starii de alerta se pot dispune orice masuri necesare.

Vicepremierul Liviu Dragnea a declarat anterior ca luni dimineata ii va propune premierului Victor Ponta decretarea starii de alerta in judetele Buzau, Braila si Vrancea.

"Starea de alerta ne va crea posibilitatea si cadrul legal pentru a dispune masurile necesare pentru a elimina efectele acestui dezastru, efectele acestei stari de forta majora", a declarat Dragnea la comandamentul de iarna de la Guvern de duminica seara.

Premierul Victor Ponta s-a intalnit, la ora 10, la Guvern, cu vicepremierii Liviu Dragnea si Gabriel Oprea si cu reprezentantii institutiilor implicate in operatiunile de deszapezire, pentru a stabili ce alte masuri trebuie aplicate, legate inclusiv de declararea starii de alerta in unele zone.

Judetele Buzau, Braila si Vrancea au fost duminica intre orele 15.00 si 21.00 sub cod rosu de vreme rea si au ramas sub cod portocaliu pana luni dimineata.

Citeste si:
CNSU a declarat stare de alertă în județul Vrancea din cauza zăpezii
CNSU a declarat stare de...

Luni, insa, codul portocaliu de viscol a fost prelungit luni, pana la ora 23.00, in judetele Constanta, Tulcea, Braila, Calarasi, Ialomita, Buzau, Vrancea si Galati, iar judetele Bacau, Vaslui si Iasi au fost atentionate cu cod galben.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.