Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii Raed Arafat a spus, duminica, la Guvern, ca autoritatile locale au anuntat pana in prezent decesul a trei persoane, din Iasi, Vaslui si Neamt, dar despre niciuna nu se poate spune ca a murit prin hipotermie pana nu se finalizeaza analiza medico-legala.

Anuntul secretarului de stat a fost facut in cadrul comandamentului de iarna convocat de vicepremierul Liviu Dragnea, prilej cu care s-a cerut autoritatilor sa nu faca inainte afirmatii referitoare la cauza decesului prin hipotermie si sa respecte procedura.

"Dispeceratul integrat Vaslui ne anunta de un barbat de 44 ani decedat in comuna Tutova, si aici vreau sa explic foarte clar - ca sa anuntam ca cineva a decedat prin hipotermie exista o procedura foarte clara in aceste conditii, motiv pentru care se lasa acest anunt pana ce este validat de medicina legala. Persoana care intr-adevar decedeaza prin hipotermie inseamna ca este una sanatoasa care, dintr-un motiv sau altul, a stat in frig pana a decedat prin hipotermie, deci o persoana care n-a suferit alte probleme care au facut ca dupa asta sa-i scada temperatura. De exemplu, n-a fost un stop cardiac inainte si dupa care a devenit hipotermic corpul si a pierdut temperatura mai repede din cauza conditiilor meteo. Deci, de aici noi cerem colegilor nostri sa respecte procedura in aceste cazuri pana ce au rezultatele medico-legale", a precizat Arafat, potrivit MEDIAFAX.

Totodata, el a mai anuntat decesul a doua persoane, dar nici in aceste situatii inca nu se poate stabili cauza mortii pana la finalul unor analize medico-legale.

"In judetul Neamt, Spital Bisericani, la 3 dimineata, s-a constatat disparitia unui pacient, din Spitalul Bisericani, care este un spital pentru tuberculoza si probleme pulmonare. In jurul orei 11.30, azi dimineata, a fost gasit, din pacate, cadavrul pacientului la 2 km de spital. Acest aspect este sub ancheta politiei (...) La Iasi, am fost anuntati de un barbat, 60 de ani, decedat, caz social, care a fost gasit intr-un pasaj unde temperatura nu era sub zero grade, deci si aici asteptam concluziile medicului legist", a adaugat secretarul de stat.

In ceea ce priveste alte urgente medicale, Arafat a spus ca s-a intervenit in timp util, uneori beneficiind si de sprijinul militarilor, jandarmilor sau pompierilor, iar persoanele in cauza au fost transmise la unitatile spitalicesti in conditii de siguranta.

Citeste si:
Atac armat la o universitate din centrul orașului Praga. 15...
Atac armat la o universitate...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.