Fostul premier Adrian Nastase a fost exclus, luni, din Baroul Bucuresti, pe temeiul nedemnitatii profesionale, avand in vedere ca acesta are doua condamnari definitive cu executare, una de doi ani si o alta de patru ani, a anuntat decanul Baroului, Ion Ilie Iordachescu.

"A fost imaginea profesiei de avocat lezata si, ca atare, Consiliul a tinut cont de acest aspect", a spus Ilie Iordachescu, dupa ce Consiliul Baroului a decis sa-l excluda pe Nastase din profesia de avocat, transmite MEDIAFAX.

Potrivit decanului Baroului, decizia de luni poate fi atacata la Consiliul Uniunii Nationale a Barourilor din Romania.

Ilie Iordachescu a precizat ca Nastase, dupa condamnarea de doi ani de inchisoare cu executare, nu a fost exclus din profesie, considerandu-se atunci ca faptele pentru care a primit pedeapsa nu ar fi avut legatura cu atributiile profesiei de avocat.

In cazul analizat luni, respectiv dupa condamnarea de patru ani, Consiliul Baroului Bucuresti a considerat ca fostul premier trebuie exclus din aceasta profesie, luand in considerare "noua conjunctura".

Ion Ilie Iordachescu a adaugat ca, din ceea ce stie, avocatii care au fost exclusi din profesie dupa ce au primit condamnari cu executare nu au mai cerut Baroului Bucuresti sa revina si "s-au indreptat spre alte profesii".

Fostul premier Adrian Nastase a fost condamnat definitiv, in 6 ianuarie, de un complet de cinci judecatori al instantei supreme, la patru ani de inchisoare cu executare pentru santaj si luare de mita, in dosarul Zambaccian. Nastase a fost incarcerat la Penitenciarul Rahova.

Adrian Nastase mai are o condamnare definitiva de doi ani de inchisoare cu executare, dispusa in 20 iunie 2012, in dosarul "Trofeul calitatii".

Consiliul Baroului Bucuresti a decis, in 21 octombrie 2013, ca Adrian Nastase poate ramane avocat, apreciind ca faptele care au stat la baza condamnarii fostului premier la doi ani de inchisoare nu au afectat calitatea de avocat.

Conform statutului profesiei de avocat, condamnatii penali nu mai pot profesa ca avocati. "In cazul in care avocatul a fost condamnat definitiv pentru o fapta prevazuta de legea penala si care il face nedemn de a fi avocat, potrivit legii", prevede statutul avocatilor la articolul 58.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Potrivit procedurilor Baroului Bucuresti, dupa ce sentinta este motivata, Consiliul se reuneste si decide daca avocatul este sau nu exclus.

Excluderea unui avocat are in vedere un singur criteriu, daca se constata ca prezenta lui in barou ar aduce un prejudiciu de imagine profesiei.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.