Procurorii anticoruptie au cerut luni, la instanta suprema, in dosarul "Posta Romana", pedepse cuprinse "in limitele speciale prevazute de lege", respectiv intre 5 si 15 ani de inchisoare in cazul fostilor ministri Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu, pe care ii acuza de abuz in serviciu.

Un complet de cinci judecatori de la Inalta Curte de Casatie si Justitie, condus de presedintele instantei, Livia Stanciu, dezbate luni recursurile facute de procurorii anticoruptie si de inculpatii din dosarul cunoscut ca "Posta Romana", in care sunt judecati, alaturi de alte persoane, fostii ministri de la Comunicatii si, respectiv, Justitie Zsolt Nagy si Tudor Chiuariu.

Potrivit MEDIAFAX, procurorul Directiei Nationale Anticoruptie a aratat, in fata instantei, ca faptele comise de cei doi fosti ministri sunt grave si sunt dovedite de probele aduse de acuzare. Reprezentantul DNA a mai spus ca faptele acestora "nu s-au produs din culpa, asa cum acrediteaza apararea, ci au fost comise prin prisma atributiilor de serviciu".

Tot procurorul a aratat ca "faptul ca nu s-au dovedit legaturi si intelegeri frauduloase intre Nagy si Chiuariu nu inseamna ca fapta de abuz in serviciu nu s-a consumat", astfel ca se impune condamnarea acestora si, totodata, privarea acestora de o serie de drepturi civile, intre care cele de a alege si de a fi ales.

Astfel, procurorul a cerut condamnarea celor doi la pedepse cuprinse "in limitele speciale prevazute de lege". Abuzul in serviciu, prevazut de Legea 78/2000, este pedepsit cu inchisoare de la 5 la 15 ani.

In 27 noiembrie 2012, fostul ministru al Justitiei Tudor Chiuariu a fost achitat, in acest dosar, pentru abuz in serviciu, de un complet de trei judecatori ai ICCJ. Instanta suprema a retinut atunci, in cazul lui Chiuariu, ca lipseste unul dintre elementele constitutive ale infractiunii.

Fostul ministru al Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei Zsolt Nagy a fost condamnat, tot la fondul dosarului, la trei ani si jumatate de inchisoare cu suspendare.

In acest dosar au mai fost condamnati Mihai Toader, fostul directorul general al Companiei Nationale Posta Romana, care a primit sase ani de inchisoare, Andrei Marinescu, directorul executiv al Directiei de Dezvoltare Strategica al CNPR - cinci ani si jumatate de inchisoare, Emanoil Lepadatu, directorul economic executiv al CNPR - cinci ani de inchisoare si Ioan Folfa, administratorul societatii Topcadex 99 - un an de inchisoare cu suspendare.

Citeste si:
Care era, de fapt, planul lui Daniel Balaciu. Dana Roba a povestit...
Care era, de fapt, planul lui...

Potrivit anchetatorilor, in perioada anilor 2005 - 2007, printr-un sir de acte nelegale, reprezentantii Postei au contribuit la trecerea unui imobil din proprietatea publica a statului in proprietatea privata a SC Imopost Developements SA, demers in care au fost implicati si doi membri ai Guvernului, prin emiterea unui act normativ cu scopul de a "clarifica" situatia juridica a terenului si a favoriza astfel firma mentionata.

Prejudiciul in acest caz este estimat de DNA la 8.619.787 de euro.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.