Veniturile medii pe gospodarie au fost in trimestrul al treilea al anului trecut de 2.528 lei pe luna, iar cheltuielile au insumat 2.267 lei, aproape 90% din venituri, a anuntat miercuri Institutul National de Statistica.

"Potrivit rezultatelor anchetei bugetelor de familie, in trimestrul III 2013, veniturile totale medii lunare au reprezentat, in termeni nominali, 2.528 lei pe gospodarie si 886 lei pe persoana. Veniturile banesti au fost, in medie, de 2.182 lei lunar pe gospodarie (765 lei pe persoana), iar veniturile in natura de 346 lei lunar pe gospodarie (121 lei pe persoana)", se arata intr-un comunicat al INS, transmite MEDIAFAX.

Salariile si celelalte venituri asociate acestora au format cea mai importanta sursa de venituri (49,1% din veniturile totale ale gospodariilor in trimestrul I 2013, respectiv 51,2% in trimestrul II si 53,1% in trimestrul III 2013).

La formarea veniturilor totale ale gospodariilor au contribuit, de asemenea, veniturile din prestatii sociale (22,7%), veniturile din agricultura (4,2%), veniturile din activitati neagricole independente (2,9%) si cele din proprietate si din vanzari de active din patrimoniul gospodariei (1,7%). O pondere importanta detin si veniturile in natura (13,7%), reprezentand in principal contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii (12%).

"Diferente de nivel si, mai ales, de structura intre veniturile gospodariilor s-au inregistrat in functie de mediul de rezidenta. Astfel, in trimestrul III 2013, veniturile totale medii pe o gospodarie din mediul urban au fost cu 38,7% mai mari decat ale gospodariilor din mediul rural si cu 13,7% mai mari fata de ansamblul gospodariilor. In urban, veniturile gospodariilor au provenit in proportie de 65,2% din salarii, de 21,2% din prestatii sociale, veniturile in natura reprezentand 6,9% din total. In rural, principala sursa a veniturilor gospodariilor a reprezentat-o productia agricola, care a asigurat 35,2% din totalul veniturilor. Cea mai mare parte a acestora (24,8% din totalul veniturilor) a fost formata de contravaloarea consumului de produse agroalimentare din resurse proprii, veniturile banesti din agricultura asigurand 10,4% din veniturile totale ale gospodariilor din mediul rural. O contributie importanta la formarea veniturilor gospodariilor rurale a revenit si veniturilor salariale (31,1%) si celor din prestatii sociale (25,3%)", noteaza INS.

Citeste si:
Ce pensie specială are Petre Roman: „Nu mă plâng, pentru că am...
Ce pensie specială are Petre...

Cheltuielile totale ale populatiei au fost in medie, in perioada analizata, de 2.267 lei lunar pe gospodarie (794 lei pe persoana) si au reprezentat 89,7% din nivelul veniturilor totale.

Principalele destinatii ale cheltuielilor efectuate de gospodarii sunt consumul de bunuri alimentare, nealimentare, servicii si transferurile catre administratia publica si privata si catre bugetele asigurarilor sociale, sub forma impozitelor, contributiilor, cotizatiilor, precum si acoperirea unor nevoi legate de productia gospodariei (hrana animalelor si pasarilor, plata muncii pentru productia gospodariei, produse pentru insamantat, servicii veterinare). Cheltuielile pentru investitii, destinate cumpararii sau constructiei de locuinte, cumpararii de terenuri si echipament necesar productiei gospodariei, cumpararii de actiuni etc. detin o pondere foarte redusa in cheltuielile totale, de doar 0,8%.

Citeste si:
3 metode prin care poți să faci față cheltuielilor neprevăzute
3 metode prin care poți să...

"Unele particularitati in ceea ce priveste marimea si structura cheltuielilor totale de consum sunt determinate de mediul de rezidenta. Astfel, in timp ce nivelul mediu lunar pe o gospodarie al cheltuielilor totale de consum, este mai mare in urban fata de rural cu 450 lei, cel pentru consumul alimentar este mai mare cu numai 46 lei. Aceasta deriva din faptul ca, in rural, 42,9% din cheltuielile pentru consumul alimentar reprezinta contravaloarea consumului din resurse proprii, in timp ce in mediul urban, consumul de produse alimentare din resurse proprii a acoperit 17,3% din cheltuielile pentru consumul alimentar. Conform clasificarii standard pe destinatii a cheltuielilor de consum (COICOP), produsele alimentare si bauturile nealcoolice au detinut, in trimestrul III 2013, in medie, 40,9% din consumul gospodariilor", arata Statistica.

Citeste si:
INS a prelungit perioada recensământului până pe 24 iulie
INS a prelungit perioada...

O componenta a consumului cu pondere relativ mare in cheltuieli este legata de locuinta (apa, energie electrica si termica, gaze naturale, combustibili, mobilier, dotarea si intretinerea locuintei). In trimestrul III 2013, aceasta a reprezentat 19,5% din cheltuielile totale de consum. In cadrul cheltuielilor cu locuinta cea mai mare pondere a detinut-o cheltuielile necesare functionarii si incalzirii locuintei (15,5%). La polul opus s-au situat cheltuielile efectuate de gospodarii pentru hoteluri, cafenele si restaurante (1,1%) si cele pentru educatie (0,3%).


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.