Peste 900 de hectare de padure dintr-o zona de protectie din judetul Arges a fost taiata ilegal la ras, fiind sustras lemn in valoare de 63 de milioane de lei, a declarat ministrul delegat pentru Ape si Paduri Lucia Varga, in urma unei actiuni de control.

Ministrul Lucia Varga a efectuat, joi, in nordul judetului Arges, o actiune de control a rapoartelor vizand defrisarile ilegale, constatand ca au fost afectate 2.000 de hectare de padure, din care pe 915 hectare padurea a fost taiata la ras.

"Am fost in tara in multe locuri unde au fost taieri necontrolate, dar ce-am vazut astazi in Arges este de neacceptat. (...) Solutia in acest moment la acest flagel este noul cod silvic care acum este in Parlament si care este contestat de toti cei care au profitat de pe urma jafului din paduri", a declarat pentru MEDIAFAX ministrul Lucia Varga.

Ea a mai apreciat ca se poate vorbi, in acest caz, "de o anumita protectie din partea politicului". "Imposibil sa tai 915 hectare la ras, sa transporti 206.000 de metri cubi, am facut o socoteala, aproximativ 6.000 de camioane incarcate cu lemn fara sa le vada nimeni", a mai spus Varga.

Executarea exploatarilor a urmarit doar extragerea arborilor care prezinta valoare economica, suprafetele exploatate fiind in majoritate necuratate de resturi de exploatare, ceea ce este un real obstacol pentru viitoarele lucrari de impadurire, informeaza Departamentul pentru Ape si Paduri.

S-a constatat de asemenea si existenta unui "real pericol si pentru siguranta barajelor din zona si a tuturor lucrarilor de corectare a torentilor, prin colmatare si prin acumulari necontrolate formate din baraje de resturi de exploatare si arbori".

Pagubele care au fost calculate constau in suprafete complet despadurite de 915 hectare, de pe care s-a extras un volum de 368.000 metri cubi, fiind intocmite acte de punere in valoare pentru 162.000 de metri cubi (majoritatea de produse accidentale). Din volumul taiat, au fost transportati ilegal 206.000 de metri cubi in valoare de 63 milioane lei, valoarea acestui lemn, de 31,5 milioane de lei, fiind dublata de faptul ca padurea era in zona de protectie.

Citeste si:
Curățenia de Paște în pădurea Lucianca - o inițiativă Sarantis...
Curățenia de Paște în pădurea...

Fondul de regenerare si conservare a padurii a fost astfel lipsit de 34 milioane de lei, transmite Departamentul pentru Ape si Paduri.

Pe langa aceste pagube din fondul forestier proprietate privata, a mai fost constatata taierea in totalitate a 4,5 hectare din padurea statului aflata in administrarea Romsilva prin Ocolul Silvic Domnesti din Directia Silvica Pitesti.

Valoarea de reimpadurire a acestor suprafete este de aproximativ 2.500 euro/hectar, adica un total de circa 2,28 milioane de euro.

In urma controlului s-a mai constatat ca suprafetele defrisate sunt brazdate de drumuri de exploatare pentru scoaterea materialul lemnos, executate pe pante de peste 30 grade (limita legala fiind de 25 grade). Aceste cai au fost construite fara respectarea prevederilor legale, au fost executate cu excavatoare si buldozere prin derocare, fiind un real pericol de destabilizare a versantilor de pe care a fost taiata si padurea ce avea ca rol principal tocmai protejarea acestora impotriva eroziunii si avalanselor.

Citeste si:
Chiriașii au făcut dezastru în garsoniera lui Dorian Popa: „S-ar...
Chiriașii au făcut dezastru...

Concluzia verificarilor a fost ca toate aceste prejudicii au fost posibile prin neindeplinirea sarcinilor de serviciu conform legii, in primul rand, din partea personalului silvic de la Ocolul Privat Valea Oltului, de la celelalte ocoale din sistemul Romsilva si de la Inspectoratul Teritorial de Regim Silvic si de Vanatoare Ploiesti. Au fost constatate abateri de la Norme de regim silvic ale personalului de la ITRSV Ploiesti, personalului silvic din administratie de la Ocoalele Silvice Domnesti, Vidraru si Musetesti din Directia Silvica Pitesti, personalului silvic de la Ocolul Silvic Privat Valea Oltului.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.