Guvernul a aprobat, miercuri, infiintarea unui Tribunal comercial in Bucuresti, care se va ocupa de litigiile din mediul de afaceri, cum ar fi cele privind insolventa si concurenta neloiala, urmarindu-se judecarea cu celeritate a cauzelor in domenii sensibile.

Masura privind constituirea tribunalelor specializate este cuprinsa in proiectul de lege care modifica si completeaza Legea 304/2004 privind organizarea judiciara, document ce a fost aprobat miercuri de Executiv.

"Proiectul de lege ofera un temei legal, clar si complet in vederea infiintarii unor tribunale specializate, in special a unui Tribunal specializat in domeniile societati, registrul comertului, concurenta neloiala si insolventa la nivelul municipiului Bucuresti, ceea ce va asigura atat specializarea judecatorilor, cat si o mai mare celeritate a judecarii cauzelor in domenii sensibile", se arata intr-un comunicat de presa al Guvernului.

Proiectul de lege va fi trimis Parlamentului, Executivul dorind dezbaterea acestuia in regim de urgenta.

Ministrul Justitiei, Robert Cazanciuc, declara in luna mai, la emisiunea "Dupa 20 de ani" de la Pro TV, ca are un acord de principiu din partea premierului pentru infiintarea, din aceasta toamna, a unui tribunal comercial la Bucuresti, pentru cea mai mare parte a litigiilor din mediul de afaceri, scrie MEDIAFAX.

"Cred ca in momentul de fata justitia are o datorie fata de economie. Are o datorie sa puna la punct un instrument care inseamna termene scurte, care inseamna practica unitara, care inseamna tribunale specializate. De ce tribunale specializate? Pentru ca identificand foarte clar un mecanism de solutionare a unei contestatii poti sa dai incredere mediului de afaceri", a spus atunci Robert Cazanciuc, precizand ca in aceste tribunale comerciale ar urma sa lucreze "judecatori specializati care sa inteleaga foarte bine ce este un mecanism de afaceri".

Ministrul a precizat ca Tribunalul Bucuresti solutioneaza in prezent o treime din litigiile comerciale ale tarii si ca, la aceasta instanta, pe litigii comerciale sau de munca se dau deja termene in 2014 si chiar 2015.

Cazanciuc a mai spus ca a a discutat si cu conducerea Tribunalului Bucuresti, care ar urma sa contribuie la infiintarea instantei specializate cu "un necesar pentru partea administrativa - sali de judecata, infrastructura".

Citeste si:
Președinta CE cere ca Putin să fie adus în fața justiție
Președinta Comisiei Europene...

Ministrul Justitiei a adaugat ca se ia in calcul si delegarea unor judecatori de la alte instante cu mai putine dosare, pentru functionarea acestui tribunal.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.