Presa internationala scrie pe larg despre viata, activitatea si funeraliile "regelui" autoproclamat al romilor, Florin Cioaba, inmormantat vineri dupa-amiaza in Cimitirul Municipal din Sibiu.

"Regele tiganilor, inmormantat in Transilvania", titreaza ziarul britanic The Guardian, notand ca mii de oameni au participat la funeraliile lui Florin Cioaba, "un membru al unei familii care a condus minoritatea roma incepand din secolul 19 si un activist care a pledat pentru drepturile romilor, in special pentru educatia copiilor saraci, dupa ce fiica lui de 12 ani fugise din biserica scurt timp inainte de a fi casatorita conform unui aranjament intre familii".

Agentia Associated Press noteaza ca "regele Florin Cioaba a contribuit la imbunatatirea relatiilor cu romanii si la modernizarea traditiilor tiganesti, pastrand, in acelasi timp, specificitatea culturii tiganesti".

"Florin Cioaba a reusit sa aduca traditia tiganeasca privind casatoriile minorilor romi in concordanta cu legislatia romaneasca", subliniaza AP.

"Cioaba s-a bucurat de prietenia presedintelui Traian Basescu", observa site-ul italian MeridianNotizie.it, subliniind ca "regele romilor din intreaga lume, mort la varsta de 58 de ani, a beneficiat de funeralii solemne".

"Regele autoproclamat al romilor a fost inmormantat in Romania", titreaza Agentia France Presse, amintind ca Florin Cioaba a fost fiul lui Ion Cioaba, un lider respectat al romilor care a supravietuit deportarii in Transnistria in timpul regimului maresalului pronazist Ion Antonescu, scrie MEDIAFAX.

"Dar Florin Cioaba, autoproclamat regele tiganilor din intreaga lume in 1997, este recunoscut doar de un grup mic dintre sutele de mii de romi din Romania. Membrii familiei au desemnat doi succesori, dintre fiii lui: Daniel, rege al romilor din Romania, si Dorin, rege international al romilor".

Citeste si:
Cătălin Botezatu, nemulțumit de ținutele purtate de Carmen Iohannis...
Cătălin Botezatu, nemulțumit...

Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.