Social14 August 201310:10

Lectura de 2 minute

Banca Nationala a Romaniei lanseaza in circuitul numismatic, miercuri, o moneda din argint, una din tombac cuprat si un set de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat) dedicate implinirii a 100 de ani de la nasterea cantaretei Mariei Tanase (25 septembrie 1913 - 22 iunie 1963).

Potrivit anuntului publicat pe site-ul institutiei, moneda din argint are urmatoarele caracteristici tehnice: valoare nominala - 10 lei, titlu - 999‰, forma rotunda, diametru - 37 mm, greutate - 31,103 grame, calitate proof, cant zimtat, transmite MEDIAFAX.

Aversul monedei din argint reda imaginea unui gramofon, simbol al primelor inregistrari discografice ale Mariei Tanase, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "10 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2013", amplasat de o parte si de alta a stemei.

Moneda din tombac cuprat are urmatoarele caracteristici tehnice: valoare nominala - 1 leu, forma rotunda, diametru - 37 mm, greutate - 23,5 grame, calitate proof, cant zimtat.

Citeste si:
Dan Suciu (BNR): "Nu recomandam nimanui sa se panicheze"
Dan Suciu (BNR): "Nu...

Aversul monedei din tombac cuprat reda imaginea unui gramofon, simbol al primelor inregistrari discografice ale Mariei Tanase, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "1 LEU", stema Romaniei si anul de emisiune "2013", amplasat de o parte si de alta a stemei.

Moneda din aur are urmatoarele caracteristici tehnice: valoare nominala - 100 de lei, titlu - 900‰, forma rotunda, diametru - 21 mm, greutate - 6,452 grame, calitate proof, cant zimtat.

Aversul monedei din aur reda imaginea unui gramofon, simbol al primelor inregistrari discografice ale Mariei Tanase, inscriptia in arc de cerc "ROMANIA", valoarea nominala "100 LEI", stema Romaniei si anul de emisiune "2013", amplasat de o parte si de alta a stemei.

Citeste si:
Teodorovici propune ca Statul sa transfere aurul confiscat catre BNR
Teodorovici propune ca Statul...

Reversul, comun tuturor monedelor - din aur, argint, tombac cuprat -, prezinta portretul Mariei Tanase si, in arc de cerc, inscriptia "MARIA TANASE" si anii intre care a trait "1913-1963".

Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat vor fi ambalate, separat, in capsule de metacrilat transparent. Monedele din argint, din tombac cuprat si seturile vor fi insotite de brosuri de prezentare a acestei emisiuni numismatice, redactate in limbile romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate al emisiunii, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei si casierului central.

Tirajul pentru aceasta emisiune este de 500 de bucati monede din argint, 250 de bucati monede din tombac cuprat si 100 de seturi monede (din aur, argint si tombac cuprat).

Citeste si:
Lexii Alijai a murit. Cantareata de rap avea 21 de ani
Lexii Alijai a murit....

Preturile de vanzare sunt: 300 de lei/bucata, exclusiv TVA, pentru moneda din argint, inclusiv brosura de prezentare; 80 de lei/bucata, exclusiv TVA, pentru moneda din tombac cuprat, inclusiv brosura de prezentare; 1.810 lei/bucata, exclusiv TVA, pentru setul de trei monede (din aur, din argint si din tombac cuprat), inclusiv brosura de prezentare.

Monedele din aur, din argint si din tombac cuprat dedicate implinirii a 100 de ani de la nasterea Mariei Tanase au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei.

Lansarea in circuitul numismatic a monedelor din argint, din tombac cuprat si a setului de monede se realizeaza prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale Bancii Nationale a Romaniei.Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.