Virologii au confirmat in premiera din punct de vedere clinic existenta unor cazuri de rezistenta a virusului gripei aviare H7N9 la antiviralele obisnuite folosite impotriva gripei la om, precum Tamiflu.

Intr-un studiu publicat marti in revista medicala The Lancet, Dr. Yang Zhenghong (Shanghai Medical College din partea Universitatii din Fudan, China), alaturi de colegii sai descriu trei cazuri de rezistenta la antivirale, la pacientii infectati de virusul H7N9, in China.

Echipa a studiat cazul a 14 pacienti spitalizati la Shanghai in aprilie, cu o infectie confirmata cu virusul H7N9.

In cazul a trei pacienti afectati grav de virus, tratamentul antiviral nu a redus nivelul incarcaturii virale, virologii suspectand o rezistenta. Aceasta a fost confirmata de analiza genetica a virusului, virologii identificand o mutatie caracteristica rezistentei la antivirale (oseltamivir sau Tamiflu si peramivir). Doi dintre acesti pacienti si-au pierdut viata iar al treilea se afla sub asistenta respiratorie extracorporala (ECMO) la momentul la care studiul a fost supus analizei.

"Aparenta usurinta cu care rezistenta la antivirale a aparut la virusul H7N9 este ingrijoratoare", apreciaza autorii studiului.

In total, 130 de persoane au fost infectate de virus in China, dintre care 37 au decedat. Niciun nou caz uman nu a fost inregistrat in cursul ultimelor doua saptamani, a precizat luni Guvernul chinez.

Antiviralele precum Tamiflu sunt singurul tratament actual disponibil impotriva gripei H7N9. Acestea permit in general reducerea incarcaturii virale si tratarea celor bolanvi, scrie MEDIAFAX.

Pana in prezent nicio transmitere de la persoana la persoana necesara pentru declansarea unei epidemii nu a fost constatata la acest virus care contamineaza pasarile, fara a le imbolnavi. Dar virusul se poate transmite la mamifere, potrivit unui studiu publicat recent in revista americana Science, care cere "vigilenta" in cazul in care virusul ar cunoaste mutatii, pentru a deveni mai usor transmisibil la om.

Citeste si:
Hacker român extrădat în SUA după ce a contribuit la răspândirea...
Hacker român extrădat în SUA...

In studiul Lancet, cercetatarii au aratat ca rezistenta la antivirale a intervenit mai ales la pacientii care primesc corticosteroizi, un timp de antiinflamator.

Acestia mai precizeaza ca au identificat urme de acid ribonucleic (ARN) viral la nivelul gatului, sangelui, fecalelor si urinei la mai multi pacienti, ceea ce ar putea insemna ca virusul are capacitatea de a se disemina dincolo de sistemul respiratoriu. Cu toate acestea, ei adauga ca sunt necesare noi studii pentru a confirma aceasta diseminare.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.