Comisia Europeana adoptat o restrictie care va intra in vigoare de la 1 decembrie 2013 si care vizeaza utilizarea a trei pesticide identificate drept nocive pentru populatia de albine din Europa.

"Comisia a adoptat o restrictie privind utilizarea a trei pesticide din familia neonicotinoidelor (clotianidin, imidacloprid si tiametoxam), identificate drept nocive pentru populatia de albine din Europa. Restrictia va intra in vigoare de la 1 decembrie 2013 si va fi revizuita in termen de cel mult de doi ani. Ea vizeaza pesticidele utilizate la tratarea plantelor si a cerealelor care atrag albinele si polenizatorii", se arata intr-un comunicat al Comisiei Europene, potrivit MEDIAFAX.

"Luna trecuta am promis ca, in functie de numarul de riscuri identificate in avizul stiintific al Autoritatii Europene pentru Siguranta Alimentara, voi face tot posibilul pentru a garanta protectia populatiei de albine din Europa. Actul adoptat astazi concretizeaza aceasta promisiune si marcheaza o noua etapa importanta in directia asigurarii unui viitor mai sanatos al albinelor noastre, care au doua roluri majore: acela de a produce miere, dar si cel de a asigura, in primul rand, polenizarea. Aproximativ 80 % din polenizare are loc multumita activitatii albinelor, iar acest proces e natural si gratuit", a declarat Tonio Borg, comisarul pentru sanatate si protectia consumatorilor, citat in comunicatul CE.

Masura adoptata face parte din strategia globala a Comisiei1 de a aborda declinul populatiei de albine din Europa.

"De la publicarea strategiei Comisiei privind sanatatea albinelor, in 2010, s-au intreprins mai multe actiuni in acest sens, iar unele sunt inca in curs de desfasurare. Printre acestea se numara: desemnarea unui laborator de referinta al UE pentru sanatatea albinelor, o cofinantare sporita din partea UE pentru programele apicole nationale, cofinantare pentru efectuarea de studii de supraveghere in 17 state membre voluntare (3,3 milioane de euro au fost alocate in 2012) si programele de cercetare ale UE, precum BeeDoc si STEP, care studiaza multiplele aspecte care ar putea fi raspunzatoare de scaderea numarului de albine din Europa", se arata in comunicatul Comisiei.

Executivul UE informeaza ca statele membre trebuie sa retraga sau sa modifice autorizatiile existente pentru a se conforma restrictiilor UE pana la 30 septembrie 2013. Ele pot permite utilizarea stocurilor existente pana la 30 noiembrie cel tarziu. Autoritatile nationale au responsabilitatea de a asigura aplicarea corecta a restrictiilor.

Citeste si:
Război Israel-Hamas/Ursula von der Leyen: „Aclamarea teroriștilor...
Război Israel-Hamas/Ursula...

De indata ce vor fi disponibile informatii noi, dar in maximum doi ani, Comisia va revizui aceasta restrictie pentru a tine seama de noutatile din domeniul stiintific si tehnic.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.