Apa contaminata cu tricloretilena a fost gasita in panza freatica din Voluntari-Ilfov, in zona fostei IPRS Baneasa, in opt puturi la mica adancime, proprietarii acestora fiind notificati sa nu mai foloseasca apa, iar toti cei cu surse proprii de apa, sfatuiti sa faca analize.

Suspiciunea de contaminare a panzei fretice din zona fostei Intreprinderi de Piese Radio si Semiconductori (IPRS) Baneasa a aparut in urma cu o saptamana, dupa ce un cetatean a sesizat autoritatile, aratand ca a facut analize pentru apa din putul sau, care indica o concentratie ridicata de tricloretilena - subststanta toxica folosita in procesul industrial.

Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Ilfov, Danut Craciun, a declarat vineri, pentru MEDIAFAX, ca dupa ce analizele facute de Apele Romane au aratat ca apa din unele puturi din zona, aflate la adancimi cuprinse intre 25 si 60 de metri, este intr-adevar contaminata, s-au facut notificari catre proprietarii lor, prin care li s-a interzis sa mai bea apa respectiva sau chiar sa o foloseasca pentru igiena personala.

Din cele 19 puturi din care s-au prelevat si analizat probe de catre Apele Romane, in opt a fost gasita apa contaminata, au precizat, reprezentantii Administratiei Nationale "Apele Romane", scrie MEDIAFAX.

Detinatorii acestor puturi sunt, in majoritate, persoane fizice, dar exsita si proprietarii persoane juridice, inclusiv un poligon de tir, a precizat Craciun.

Totodata, angajatii DSP Ilfov fac in continuare cercetari pentru a vedea cate gospodarii sunt afectate, cei care au surse proprii de apa fiind sfatuiti sa faca analizele specifice, pentru ceilalti neexistand suspiciuni, a mai spus seful directiei.

Garda de Mediu, Agentia pentru Protectia Mediului, Directia de Sanatate Publica si Politia din Ilfov au fost sesizate, alaturi de Administratia Nationala "Apele Romane", dupa ce un cetatean din Voluntari, care locuieste in apropierea fostei IPRS Baneasa (in prezent, SC Baneasa SA) a reclamat ca apa din putul sau este contaminata cu tricloretilena.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.