Social 12 Mai 2013 11:43
Ecologistii s-au hotarat ca protestele si petitiile lor nu sunt de ajuns pentru a lupta contra Chevron.

Ecologistii vor sa dea in judecata Guvernul pentru ca a dat unda verde explorarilor de gaze de sist in Dobrogea. Si asta dupa ce protestele si petitiile lor au fost ignorate de autoritati, relateaza realitatea.net.

Asociatia Salvati Vama Veche s-a alaturat Primariei Vama Veche in procesul intentat Guvernului privind blocarea explorarii gazelor de sist.

"Am vorbit deja cu avocatul Primariei, ne vom asocia in proces. La urmatoarea infatisare in instanta vom cere sa fim considerati parte activa in proces. Primaria a atacat in instanta avizul de explorare. (...)", a declarat presedintele Salvati Vama Veche, Mircea Toma, pentru Ziare.com.

Mircea Toma considera ca Justitia este singura cale de a opri distrugerea statiunii Vama Veche, "o campanie de imagine" fiind inutila in aceasta etapa.

"Organizatia noastra considera ca in aceasta etapa este foarte important sa incercam sa oprim proiectul, nu sa facem campanie de imagine. Facem o campanie in Justitie pentru blocarea proiectului. Asa, sa facem zarva in strada si sa mearga ei inainte, cainii latra si caravana trece, nu mi se pare o politica", a explicat Mircea Toma.

Presedintele Partidului Verde, deputatul Remus Cernea, considera ca explorarea gazelor de sist in zona litoralului va avea un efect "devastator" asupra turismului.

"Este foarte grav ca explorarea se va face prin explozii controlate. Noi ne opunem oricum explorarii, chiar daca ar fi fost vorba de o metoda mai putin violenta sau brutala. Pentru zonele turistice, astfel de explorari si eventual exploatari ar fi un dezastru. La nivel de perceptie publica efectul va fi devastator pentru ideea de turism si aceasta campanie care a demarat acum cativa ani pentru salvarea Vamii Vechi iata ca a capatat acum o consistenta mai mare", a declarat Cernea pentru Ziare.com.

El a promis ca va organiza "diverse forme de impotrivire fata de aceste proiecte".

"Am convocat un Consiliu National al partidului unde vom discuta raportarea noastra la USL in lumina noilor evolutii. Pentru ca noi am candidat la alegeri in cadrul USL, am avut o colaborare buna, in ideea de a lucra impreuna pentru schimbare si pentru o gestionare a problemelor de mediu in spiritul valorilor noastre.

Citeste si:
Un copil a ajuns din Vama Veche până în apele Bulgariei pe o saltea...
Un copil a ajuns din Vama...

Localnicii din Mangalia, 2 Mai si Vama Veche a fost chemati la vot in luna decembrie pentru a-si spune parerea in aceasta problema. Referendumul a fost insa invalidat din cauza numarului mic de votanti.

Conform unor contracte semnate anul trecut cu ANRM, americanii au obligatia ca in doi ani de zile sa investeasca in sudul Dobrogei 82 milioane de dolari (adica 40,1 milioane de dolari in perimetrul Vama Veche si cate 21,1 milioane de dolari pentru Costinesti si Adamclisi).

"Nu avem inca licente de exploatare. Deocamdata, e important sa stim daca exista potential pentru exploatare. In faza de explorare, sunt sapate doar puturi verticale, fara fracturare hidraulica. In perimetrul din Dobrogea, Guvernul a aprobat licenta pentru aproximativ 670.000 de acri. Obtinerea de date seismice 2D in aceste perimetre e asteptata sa inceapa, de asemenea, in a doua jumatate a anului 2013", a declarat Tom Holt, directorul Chevron Romania, citat de ziuanews.ro.

Citeste si:
Guvern: Romania a castigat procesul cu Chevron
Guvern: Romania a castigat...

Daca firma americana considera ca informatiile culese sunt foarte relevante pentru continuarea explorarii, atunci vor trece in faza a doua. Asta insemna saparea unei noi sonde de 3.500 metri si perfectionarea personalului,. Investitia totala in aceasta a doua faza se ridica la 108 milioane de dolari.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.