Social 27 Martie 2013 12:00
Medicii de familie cu liste de peste 2.200 de pacienti vor primi cu 30% mai multi bani, iar cei care au si un medic angajat, cu 50% mai mult, nefiind necesara deschiderea unei noi liste, ci marirea celei existente.

"S-a marit plata medicilor de familie la cei cu liste de peste 2.200 de pacienti, cu 30 la suta, iar cei care au un medic angajat vor primi cu 50% mai mult, bani suplimentari, din punctele realizate la lista de 2.200 de pacienti. Astfel, nu se va mai stimula deschiderea de noi liste, ci lungirea celor actuale", explica surse autorizate.

Totodata, proiectul prevede enumerarea clara a bolilor cronice urmarite prin medicina de familie, fiind vorba despre afectiuni incluse in programele nationale de sanatate, printre care afectiunile oncologice, diabetul zaharat, starea posttransplant si bolile rare.

De asemenea, conform aceluiasi proiect, s-a introdus telemedicina ca serviciu decontabil in medicina de familie, acesta fiind chiar mai bine platita decat un serviciu normal. Noul proiect prevede ca valoarea minima garantata a punctului "per capita", unica pe tara, este de 3,5 lei, iar "per serviciu", de 1,8 lei. Valoarea punctului "per capita" se poate majora daca se obtin economii in fiecare trimestru. Valoarea punctului la medicii specialisti este de 1,7 lei pe consultatie, la care se adauga sporuri, prevede acelasi proiect.

Proiectul de norme la contractul cadru mai prevede, pentru spitale, introducerea internarii de 24 de ore pe grupe medicale (febra sau convulsii febrile, otite, sincopa, gastroenterita, tulburari metabolice, reactii alergice) si chirurgicale (ochi, dinti, fracturi, leziuni cutanate, avort, pietre la rinichi) , precum si pentru supraveghere dupa interventii endoscopice, scrie MEDIAFAX.

Potrivit proiectului, casele de asigurari de sanatate incheie contracte de furnizare de servicii medicale spitalicesti cu spitalele pentru numarul de paturi contractabile stabilite la nivelul fiecarui judet in conformitate cu Planul national de paturi, un procent de maximum 5% fiind contractat cu furnizorii privati de spitalizare continua, respectiv spitalele private. In situatia in care contravaloarea cazurilor pentru spitalizare continua, cat si contravaloarea cazurilor rezolvate/serviciilor medicale efectuate in regim de spitalizare de zi sunt mai mari decit sumele contractate, decontarea se face la 50% din tarif, mai prevede proiectul.

Citeste si:
Asociația Montană Carpați lansează proiectul "Plasticul apă nu se...
Asociația Montană Carpați...

Conform normelor propuse, decontarea cazurilor transferate de la o unitate sanitara privata cu paturi catre o unitate sanitara publica cu paturi se realizeaza la unitatea sanitara privata - in procent de 50% din tariful pe caz rezolvat (DRG), respectiv in procent de 50% din tariful pe zi de spitalizare, indiferent de tipul de patologie si de intervalul de timp de la momentul internarii pana la momentul transferului.

Astfel, casele de asigurari de sanatate nu deconteaza unitatilor sanitare publice cu paturi cazurile transferate de la unitatile sanitare private cu paturi, indiferent de tipul de patologie si de intervalul de
timp de la momentul internarii pana la momentul transferului, unitatile sanitare private fiind obligate sa plateasca unitatilor sanitare publice cu paturi costurile efectiv realizate in termen de maximum 30 de zile de la data emiterii facturii. Nerespectarea acestei obligatii conduce la rezilierea contractului incheiat de casa de asigurari de sanatate cu unitatea sanitara privata.

Citeste si:
Zanni, refuzat de mai multe vedete din România. Iuliana Beregoi se...
Zanni, refuzat de mai multe...

Proiectul prevede si introducerea unui tarif de maximum 200 de lei pe zi ca plata suplimentara pentru confort la internare in spitale. Altfel spus, spitalele nu vor avea voie sa ceara in plus mai mult de 200 de lei pacientilor care doresc sa stea in saloane cu confort sporit.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.