Sezonul rece aduce cu sine provocări nenumărate pentru sănătate. Iarna, îți pot da târcoale anumite pericole, precum infecțiile virale, problemele pielii și stresul; de aceea, este necesar să fii pregătit. Citește mai departe și află cum poți trece cu bine prin această perioadă și cum să te bucuri de un organism sănătos și echilibrat.

Infecțiile virale și gripa

În această perioadă, riscul de a contracta infecții virale, inclusiv gripa, este foarte crescut. Spălarea frecventă a mâinilor și evitarea contactului apropiat cu persoanele bolnave sunt măsuri preventive, despre care știm deja cu toții. În plus, vaccinarea reprezintă un scut eficient împotriva virusurilor gripale, prevenind atât gripa tip A, cât și celelalte infecții din acest spectru.

De asemenea, este recomandat să adopți obiceiuri sănătoase, care să ajute la întărirea sistemului imunitar, precum consumul de vitamine și alimente bogate în nutrienți. Nu uita că limitarea răspândirii acestor infecții stă în puterea fiecăruia dintre noi, așadar, ai grijă de tine, dar și de cei din jurul tău.

Problemele pielii în sezonul rece

Schimbările de temperatură pot afecta negativ pielea, provocând uscarea și iritarea acesteia. De aceea, este indicat să aplici în mod regulat loțiuni hidratante, potrivite tipului tău de piele, și să folosești creme cu factor de protecție solară ridicat. Evită băile prelungite și apa fierbinte, care pot deshidrata pielea.

Nu în ultimul rând, îmbracă-te adecvat, pentru a-ți proteja pielea de vânt și frig. Astfel, vei evita crăparea pielii și complicațiile la care poate duce acest proces. În plus, este recomandat să consumi zilnic o cantitate suficientă de apă, astfel încât să-ți menții pielea hidratată și catifelată.

Tulburările respiratorii ca urmare a variațiilor de temperatură

În afară de infecții, schimbările bruște de temperatură pot predispune și la răceli comune sau la alte manifestări neplăcute, în ceea ce privește sistemul tău respirator. De exemplu, frigul și umiditatea scăzută pot provoca uscarea și iritarea mucoasei nazale. Același lucru se poate întâmpla și atunci când aerul din casă ori de la birou este prea uscat. În acest caz, poți utiliza un umidificator de cameră, care să echilibreze nivelul umidității și să prevină aceste neplăceri.

Citeste si:
Altex începe campania Black Friday de iarnă
Altex începe campania Black...

De asemenea, este recomandat să eviți, pe cât de mult posibil, expunerea prelungită la temperaturi extreme, dar și să acorzi o atenție deosebită igienei nazale, în această perioadă. Folosește apă de mare ori ser fiziologic, pentru a efectua spălături nazale, sau apelează la aerosoli, pentru o mai bună hidratare a mucoasei nazale.

Stresul și efectele asupra sănătății mintale

Sezonul rece poate cauza o creștere semnificativă a stresului, afectând sănătatea psihică și confortul emoțional. Sărbătorile și activitățile de final de an de la locul de muncă pot ajunge să pună presiune pe mulți dintre noi, motiv pentru care aceasta poate fi o perioadă destul de dificilă.

Încearcă să practici tehnici de relaxare, precum meditația și exercițiile de respirație, care te vor ajuta să depășești momentele dificile. De asemenea, stabilește priorități și limite clare, atât în viața profesională, cât și în relațiile sociale, pentru a reduce presiunea.

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Deficitul de vitamina D

Fiindcă în sezonul rece ne bucurăm de mai puține ore de soare, riscul de deficit de vitamina D crește. Această vitamină este esențială pentru sănătatea oaselor, absorbția calciului și pentru funcționarea corectă a sistemului imunitar. Pentru a preveni carența, include în dietă alimente bogate în vitamina D, precum peștele gras, laptele și ouăle. Suplimentele nutritive cu vitamina D pot fi și ele utile, mai ales dacă locuiești într-o regiune cu expunere solară redusă. Totuși, este necesar să consulți întâi medicul, înainte de a începe tratamentul, pentru a afla dacă o astfel de suplimentare este necesară pentru tine și a te asigura că iei dozele potrivite.

Iarna aceasta, înfruntă cu încredere inamicii sănătății tale, prin adoptarea de măsuri preventive și prin menținerea unui stil de viață sănătos. De la protejarea pielii și întărirea sistemului imunitar, până la gestionarea stresului, fiecare pas contribuie la o stare generală bună. Astfel, vei străluci în acest sezon rece și te vei putea bucura de clipe frumoase și de o vacanță pe cinste.

Citeste si:
Cum să mănânci sănătos și diversificat. Iată câteva recomandări
Cum să mănânci sănătos și...

Despre autor:

Alexandra Chivu
Alexandra Chivu scrie pentru 9AM din anul 2021, iar în prezent ocupă funcția de redactor-șef. Ea și-a început activitatea în presă în 2016, în cadrul Facultății de Jurnalism, unde a scris câteva articole pentru site-ul instituției. Ulterior, a publicat materiale în ziarul „Ultimă oră”. Și de aici a început greul. Primul impact important în carieră a fost în cadrul Digi FM, unde a redactat știri de radio. A început munca la revista Ciao, în 2017. Nu a poposit și a continuat la Fanatik, din 2018 până în 2019. În paralel, benevol, s-a ocupat în câteva rânduri de pagina de Facebook SOS Autism Brăila. Din 2019 și până în 2021 a lucrat la Playtech, apoi a ajuns în prezentul numit 9AM.
Mai multe

Ultima actualizare: 13 Decembrie 2023 - 10 : 12

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.