Asociaţia Română Anti-SIDA (ARAS) organizează „Săptămâna Internaţională a Testării”. În cadrul acestui proiect social doritorii se pot testa absolut gratuit şi anonim pentru HIV şi hepatita C.

Testare gratuită la HIV și hepatita C

Toți doritorii se pot testa până pe 24 noiembrie în centrele ARAS sau pot comanda gratuit unul din cele 800 de kituri pe care asociaţia le pune la dispoziție în cadrul campaniei. Cei interesați pot obține mai multe informații la numerele de telefon ale Centrelor de testare ARAS, 0751.010.539 (Bucureşti), 0751.111.017 (Cluj) și 0751.120.708 (Iaşi).

În perioada 21 - 28 noiembrie la nivel mondial are loc Săptămâna Internaţională a Testării – SIT, iar Asociaţia Română Anti-SIDA în colaborare cu alte 60 de organizaţii din domeniul SIDA şi al hepatitelor virale din alte 43 de ţări, organizează diverse evenimente care sunt dedicate publicului larg și tuturor persoanelor care sunt interesate de acest subiect.

ARAS transmite că aceasta este a treia ediţie a SIT, care se desfăşoară într-un context alarmant, în condițiile în care numărul de teste este în scădere, însă numărul de cazuri noi de infecţie cu HIVeste în creștere în multe regiuni ale lumii. Se presupune că acest lucru este posbil din cauza diminuării finanţărilor publice şi de lipsa de recunoaştere a actorilor comunitari.

De asemene, asociaţia susține că războiul din Ucraina şi alte crize umanitare care au loc în prezent au contribuit la scăderea și mai mare a interesului factorilor de decizie pentru sănătate şi servicii conexe.

În România serviciile medicale şi sociale duc lipsă gravă de finanţare. De aceea ARAS solicită ca factorii de decizie naţionali şi internaţionali „să pună prevenirea şi testarea în centrul priorităţilor sanitare, pentru a scădea rapid numărul noilor infectări și să integreze persoanele vulnerabile (în special tinerii, femeile, bărbaţii care fac sex cu bărbaţi, lucrătoarele sexual, persoanele transgender) în crearea şi implementarea activităţilor naţionale din domeniu, oferindu-le resursele necesare”.

Citeste si:
Masura anti-SIDA: Seringi sterile pentru dependentii de droguri
Masura anti-SIDA: Seringi...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 23 Noiembrie 2022 - 11 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.