Pe parcursul a 7 luni, Asociatia Romana Anti-SIDA (ARAS) a distribuit gratuit 1.100.600 de seringi sterile catre 4.916 indivizi dependenti de droguri.

Asociatia a recuperat 400.000 de seringi folosite care ar fi putut creste numarul de bolnavi de HIV/SIDA sau hepatite. Activitatile de acordare gratuita a seringilor dependentilor de droguri sunt cunoscute la nivel international drept masuri de ”harm reduction”.

Datele furnizate de Romania Observatorului European arata ca un numar din ce in ce mai mare al cazurilor de noi infectari cu HIV provin din randul consumatorilor de droguri injectabile. Daca in 2009 procentul era de doar 1%, in 2010 a crescut la 3% iar in 2011 a ajuns la 15%.

In urma acestei evolutii, Asociatia Romana Anti-SIDA a demarat proiectul ”A doua sansa”, care se deruleaza in perioada iulie 2010 – iulie 2013.

Saptamanal, o ambulanta ARAS dedicata acestui scop face 8 deplasari, 4 ziua si 4 in timpul noptii, in puncte prestabilite din Ferentari - un cartier sarac de la marginea Bucurestiului -, pentru a imparti seringi sterile, prezervative si materiale informative. Dupa aproape un an de la inceperea acestor activitati, dependentii de droguri injectabile au ajuns sa cunoasca orarul si ”statiile” unde opreste ambulanta.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.