Al treilea caz de infecție cu botulism în România! Timp de nici două luni, în România s-au depistat trei cazuri de intoxicație cu toxină botulinică. Al treilea caz de suspiciune a apărut la Spitalul Județean de Urgență Slatina. Ce este botulismul și care sunt simptomele?

Trei cazuri de botulism raportate în România

În cel de-al treilea caz este vorba despre un bărbat în vârstă de 39 de ani. Acesta s-a adresat la medic pentru că vedea dublu. Pacientul le-a spus medicilor că recent ar fi consumat niște carne care a fost preparată cu multe luni în urmă și conservată în untură. Acesta spune că nu a mai preparat-o termic, iar acum crede că aceasta este sursa intoxicației sale.

”Este binevenită această discuție pentru că urmează o perioadă în care mulți dintre noi vom urma rigorile unui post. Îmi post se mănâncă în special legume, fructe, care pot fi în stare conservată.”, a spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.

Ce este botulismul

Botulismul este o boală rară, paralitică ce poate deveni fatală, generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Boala se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Acestea pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor. Boala nu afectează, de obicei starea de conștiență și nu cauzează febră.

Ce alimente NU trebuie să consumăm

Această infecție provine de cele mai multe ori din conservele de pește, cele de zacuscă, de carne, pateu. În concluzie, orice ambalaj care limitează contactul cu oxigenul poate duce la dezvoltare acestei toxine, iar prin consum oamenii se pot infecta.

Care sunt simptomele intoxicației cu toxina botulinică

Speciliștii spun că în cazul acestei infecții, aceasta nu debutează cu febră, dar de regulă apar fenomene neurologice. Pacientului îi poate cădea pleoapa, adică nu mai poate deschide bine ochii, se usucă mucoasa nazală.

„De asemenea, conjunctiva ochilor nu mai poate înghiți în condiții corecte, iar în formele grave chiar apar manifestări respiratorii, astfel încât, de regulă, pacientul se prezintă nu la infecțioase, ci la medicul neurolog sau la medicul ORL, astfel încât colegii noștri trebuie să fie atenți și la ce consumă pacientul”, a mai spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.

Citeste si:
VIDEO BREAKING NEWS Incendiu la secţia ATI a Spitalului de Boli...
VIDEO BREAKING NEWS Incendiu...

Despre autor:

Valentina Podgorneac
Valentina Podgorneac este originară din Republica Moldova și la vârsta de doar 16 ani a ales să se mute la București pentru a-și continua studiile liceale. În anul 2017 a absolvit un colegiu cu profil economic, însă pasiunea pentru scris a fost mult mai puternică decât orice altă dorință. În timpul studiilor a redactat comunicate de presă în cadrul Organizației Studenților și Elevilor Basarabeni din București. A efectuat stagii de practică la agenția de presă RADOR și la Biroul de Comunicare al Ministerului Educației, acumulând multe informații și sfaturi utile pentru viitoarea sa carieră. A urmat un Curs de Dicție și Discurs Public cu Veronica Coberman, mentor în comunicare.

Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Mai multe

Ultima actualizare: 15 Noiembrie 2022 - 04 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.