Trei cazuri de botulism raportate în România
În cel de-al treilea caz este vorba despre un bărbat în vârstă de 39 de ani. Acesta s-a adresat la medic pentru că vedea dublu. Pacientul le-a spus medicilor că recent ar fi consumat niște carne care a fost preparată cu multe luni în urmă și conservată în untură. Acesta spune că nu a mai preparat-o termic, iar acum crede că aceasta este sursa intoxicației sale.
”Este binevenită această discuție pentru că urmează o perioadă în care mulți dintre noi vom urma rigorile unui post. Îmi post se mănâncă în special legume, fructe, care pot fi în stare conservată.”, a spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.
Ce este botulismul
Botulismul este o boală rară, paralitică ce poate deveni fatală, generată de toxina produsă de bacteria Clostridium botulinum. Boala se manifestă prin lipsa puterii, vedere încețoșată, stări de oboseală și dificultăți de vorbire. Acestea pot fi urmate de o slăbiciune a mușchilor brațelor, pieptului și picioarelor. Boala nu afectează, de obicei starea de conștiență și nu cauzează febră.
Ce alimente NU trebuie să consumăm
Această infecție provine de cele mai multe ori din conservele de pește, cele de zacuscă, de carne, pateu. În concluzie, orice ambalaj care limitează contactul cu oxigenul poate duce la dezvoltare acestei toxine, iar prin consum oamenii se pot infecta.
Care sunt simptomele intoxicației cu toxina botulinică
Speciliștii spun că în cazul acestei infecții, aceasta nu debutează cu febră, dar de regulă apar fenomene neurologice. Pacientului îi poate cădea pleoapa, adică nu mai poate deschide bine ochii, se usucă mucoasa nazală.
„De asemenea, conjunctiva ochilor nu mai poate înghiți în condiții corecte, iar în formele grave chiar apar manifestări respiratorii, astfel încât, de regulă, pacientul se prezintă nu la infecțioase, ci la medicul neurolog sau la medicul ORL, astfel încât colegii noștri trebuie să fie atenți și la ce consumă pacientul”, a mai spus medicul infecționist Carmen Dorobăț.
Citeste si:VIDEO BREAKING NEWS Incendiu la secţia ATI a Spitalului de Boli...
![]()
Despre autor:
Valentina Podgorneac este absolventă a Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității București, iar de mai bine de un an face parte din familia 9AM. Iubește să știe tot ce mișcă, să fie informată, și la rândul ei, să informeze și pe alții, deoarece un om informat este un om puternic. Pentru ea, scrisul nu este doar o pasiune, ci un stil de viață.
Te-ar putea interesa si:
In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.
Mai multe despre
-
Ce planuri are PKO Bank în România: cea mai mare bancă din Polonia are active...
Sursa: futurebanking.ro
-
Sumă record cheltuită de utilizatorii OnlyFans în 2024. Câți bani au ajuns la...
Sursa: wall-street.ro
-
FRENVI, compania care îți pune pe masă tacâmuri sustenabile și comestibile
Sursa: green.start-up.ro
-
Românca Alina Sabău, antreprenoare în fashion de lux, va deschide un nou...
Sursa: retail.ro
-
Ideea simplă care digitalizează un domeniu blocat în timp | Cum funcționează...
Sursa: start-up.ro
-
Tot ce trebuie să știi despre RODIE, fructul-minune cu multiple beneficii...
Sursa: garbo.ro
-
INTERVIU EXCLUSIV: Cravata Galbenă, filmul prin care Serge Celebidachi aduce...
Sursa: kudika.ro