Matcha a crescut vertiginos în popularitate în ultima vreme, fiind folosit în shot-uri de matcha, latte, ceaiuri și chiar deserturi, de la magazinele de sănătate la cafenele.

Ca și ceaiul verde, matcha provine din planta Camellia sinensis. Cu toate acestea, este cultivată diferit și are un profil nutritiv unic.

Fermierii cultivă matcha acoperind plantele de ceai cu 20-30 de zile înainte de recoltare pentru a evita lumina directă a soarelui. Acest lucru mărește producția de clorofilă, sporește conținutul de aminoacizi și conferă plantei o nuanță verde mai închisă.

Odată ce frunzele de ceai sunt recoltate, tulpinile și nervurile sunt îndepărtate, iar frunzele sunt măcinate pentru a obține o pulbere fină cunoscută sub numele de matcha.

Matcha conține substanțele nutritive din întreaga frunză de ceai, ceea ce duce la o cantitate mai mare de cofeină și antioxidanți decât cea găsită de obicei în ceaiul verde.

Studiile asupra matcha și a componentelor sale au scos la iveală o varietate de beneficii, arătând că poate ajuta la protejarea ficatului, la promovarea sănătății inimii și chiar la pierderea în greutate.

Iată patru beneficii pentru sănătate ale ceaiului matcha, toate bazate pe știință.

1. Bogat în antioxidanți

Matcha este bogat în catechine, o clasă de compuși vegetali din ceai care acționează ca antioxidanți naturali.

Antioxidanții ajută la stabilizarea radicalilor liberi dăunători, care sunt compuși care pot deteriora celulele și pot provoca boli cronice.

Atunci când adaugi praf de matcha în apă fierbinte pentru a face ceai, ceaiul conține toți nutrienții din întreaga frunză. Acesta va avea tendința de a avea mai multe catechine și antioxidanți decât simpla macerare a frunzelor de ceai verde în apă.

De fapt, conform unei estimări, numărul anumitor catechine din matcha este de până la 137 de ori mai mare decât în alte tipuri de ceai verde.

Un studiu a arătat că administrarea de suplimente de matcha la șoareci a redus daunele cauzate de radicalii liberi și a sporit activitatea antioxidantă.

Citeste si:
Profită de cele mai tari promoții la telefoanele Samsung de Black...
Black Friday 2022. Profită de...

Includerea matcha în dieta ta ar putea crește aportul de antioxidanți, ceea ce ar putea contribui la prevenirea deteriorării celulelor și chiar la reducerea riscului de apariție a mai multor boli cronice.

2. Poate ajuta la protejarea ficatului

Ficatul este vital pentru sănătate și joacă un rol central în eliminarea toxinelor, metabolizarea medicamentelor și procesarea substanțelor nutritive.

Unele studii au constatat că matcha poate ajuta la protejarea sănătății ficatului.

Un studiu a administrat matcha șobolanilor diabetici timp de 16 săptămâni și a constatat că aceasta a ajutat la prevenirea deteriorării atât a rinichilor, cât și a ficatului.

Mai mult, o analiză a 15 studii a constatat că consumul de ceai verde a fost asociat cu o scădere a riscului de boli hepatice.

3. Stimulează funcția cerebrală

Citeste si:
Lipsa de somn: cum afectează sănătatea?
Lipsa de somn: cum afectează...

Unele cercetări arată că mai multe dintre componentele din matcha ar putea contribui la îmbunătățirea funcției cerebrale.

Un studiu efectuat pe 23 de persoane a analizat modul în care oamenii s-au descurcat într-o serie de sarcini concepute pentru a măsura performanța creierului.

Unii participanți au consumat fie ceai matcha , fie un baton care conținea 4 grame de matcha, în timp ce grupul de control a consumat un ceai sau un baton placebo.

Cercetătorii au constatat că matcha a provocat îmbunătățiri în ceea ce privește atenția, timpul de reacție și memoria, în comparație cu placebo.

Un alt studiu de mici dimensiuni a arătat că consumul a 2 grame de pulbere de ceai verde zilnic, timp de 2 luni, a ajutat la îmbunătățirea funcției cerebrale la persoanele în vârstă.

În plus, matcha conține o cantitate mai concentrată de cofeină decât ceaiul verde, conținând 35 mg de cofeină pe o jumătate de linguriță (aproximativ 1 gram) de pulbere de matcha.

Citeste si:
Cum să mănânci sănătos și diversificat. Iată câteva recomandări
Cum să mănânci sănătos și...

Mai multe studii au legat consumul de cofeină de îmbunătățiri ale funcției cerebrale, citând timpi de reacție mai rapizi, atenție sporită și memorie îmbunătățită.

4. Poate ajuta la prevenirea cancerului

Matcha este plin de compuși care promovează sănătatea, inclusiv unii care au fost legați de prevenirea cancerului în studii în eprubetă și pe animale.

Într-un studiu, extractul de ceai verde a scăzut dimensiunea tumorii și a încetinit creșterea celulelor canceroase de sân la șobolani.

Matcha este deosebit de bogat în epigallocatechin-3-galat (EGCG), un tip de catehină care s-a dovedit a avea puternice proprietăți anticancerigene.

Un studiu în eprubetă a constatat că EGCG din matcha a ajutat la distrugerea celulelor canceroase de prostată.


Despre autor:


Ultima actualizare: 4 Noiembrie 2022 - 12 : 11

Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.